Версията за клошар, запалил тютюневите складове, е водещата, но не единствената, по която се работи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Пловдив. Разследването ще върви в две основни посоки - едната ще бъде криминална - за прякото възникване на пожара, а втората - длъжностна - за търсене на инвестиционни интереси, каза още Цацаров, който е в Пловдив по повода, цитиран от "Марица".

"Разследването ще изиска всяка хартия, излязла от държавни органи за искане за застрояване", допълни той.

Предстои да бъдат разпитани като свидетели кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Централен", главният архитект, както и още длъжностни лица, свързани със собствеността на сградите.

 „При ситуацията, при която има сгради, има изключителни тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство. В ситуация, в която ги няма, или от тях са останали само голи стени - ясно е, че падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици“, каза още Цацаров.

Днес стана ясно още, че главният прокурор лично поема наблюдението на случая.

Утре в разследването се включват експерти от Главна дирекция за пожарна безопасност, допълни главният секретар на МВР Георги Костов. Те ще влязат в опожарените сгради и всички образци ще бъдат иззети и подложени на експертиза в Националия институт по криминология и криминалистика.

Експертите от София ще кажат кога ще започне вътрешния оглед, а резултатите от пожаро-техническата експертиза ще бъдат ключът към разследването, допълни главният прокурор. Разследването ще изиска всяка хартия, излазла от държавни органи за искане за застрояване, допълни той.

Задържаният Любомир Данчев е живял на три адреса, които е обитавал през 2000 и 2008 г. Там също е имало палежи.

При разследването сега бил казал:

"Има някаква тегоба, чувствах, че нещо ще се случи от предния ден."

Данчев е обитавал четвъртия етаж на склада. Заключвал е вратата на етажа с катинар. Вътре е имало дюшеци, свивал си е сам цигари и ги е изхврлял в пепелник, после в пластмасов кош. Любителско видео от мобилен телефон е заснело пушека от покрива на сградата, точно над прозорците на Любо. Той е излязъл половин час преди да пламне сградата.

Осъждан е три пъти за кражба и веднъж за грабеж, като е излязъл от затвора на 12 март тази година. Случвало се е да брани своята територия в тютюневия склад с нож от други клошари.

"Това лице е обществено опасно, във всеки момент може да извърши друго престъпление, открихме приготвени дрехи за ново място, където е искал да се мести", каза окръжният прокурор Румен Попов.

Назначена му е психоекспертиза - диагнозата, която е дадена от предишни осъждания, е лека олигофрения, води се на отчет в Психодеспансера, но може да носи наказателна отговорност, смятат обвинителите.

"Ще помоля да дадете време на прокуратурата да си свърши работата, както и при случая със склада на "Одрин" № 8 - каза Румен Попов. - Разследването тепърва започва."