Ново административно-наказателно производство е образувало Министерството на културата срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година. Той не е изпълнил заповедта на министъра на културата да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност, предаде БГНЕС от Пловдив.

В резултат на това най-вероятно ще последва глоба.

Законът за културното наследство гласи, че в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация собственикът е длъжен да възстанови сградата във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. С такова съдържание има и конкретна заповед на министър Рашидов. Този срок обаче се измества във времето заради бавенето и нехаенето на собственика, който дори не представя проект.

При разрушаването бяха почти унищожени и уникални стенописи на художника Вълчан Петров.

При разрушаването бяха почти унищожени и уникални стенописи на художника Вълчан Петров, напомня агенцията. Те са на тема медицина и фармация, рисувани на стена в помещение, в което е имало аптека. Тъй като са част от паметника на културата, от министерството уточняват, че те също трябва да бъдат възстановени.

Засега обаче всичко, което се случва около полуразрушения склад, е една преградена улица и... мълчание.