В строителството в дерето до ул. "Горна студена" има допуснати сериозни слабости, каза транспортният министър Данаил Папазов по БНР, обяснявайки как се е образувала приливната вълна, заляла кв. "Аспарухово". "Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улицата, която има над десет преки улици с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал", разясни Папазов.

Той описа и свършената работа по спасяването на пострадалите хора и преодоляване на щетите от наводнението. "Още веднага след като се разбра, че има много тежки поражения в кв. "Аспарухово", от всички министри аз бях най–близо - в Русе, веднага тръгнах и около 9 часа вечерта бях на място в Областната управа", похвали се Данаил Папазов.

"Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент", разказа още той.