Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"След "Брекзит" и изборите в САЩ холандците казаха "стоп" на криворазбрания популизъм", заяви след победата на изборите холандският премиер Марк Рюте..

Неговата дясноцентристка Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) печели най-много гласове за 150-членната долна камара.

Дойде "пролетта на истинския патриотизъм", допълни Рюте, приветстват от хиляди привърженици.

Второ място изненадващо делят крайно дясната Партия за свободата (ПЗС) на Геерт Вилдерс и още две партии. Това сочат първоначалните резултати. Официалните резултати ще бъдат обявени едва след седмица.

Марк Рюте призова преди вота да бъде спрян национализмът.

НПСД печели 33 места при преброяването на 90 на сто от бюлетините, предаде Би Би Си. А партията на Вилдерс – най-вероятно само 20. Почти колкото нея – поне според първоначалните резултати - ще имат също Християндемократическият призив (ХДП) и либерално-прогресивната партия "Демократи 66" (Д66) - по 19.

Вилдерс (в средата) се яви в избирателния си участък, обкръжен от охраната си.

Исторически успех постигна партията "Зелени-леви". Тя ще има 14 представители.

Това означава, че партията на Марк Рюте може да направи коалиция с Д66, ХДП и "Зелени-леви". Те ще съберат мнозинство, за което са необходими минимум 76 депутати.

В коалицията може да бъде включен и досегашният партньор на НПСД - лявоцентристката Партия на труда (ПТ). Тя обаче претърпя днес най-големия провал в историята си и изгуби цели 29 места. И вместо 38 депутати, както досега, вече ще има едва 9.

Избирателната активност бе доста висока - 80 на сто. При последния вот през 2012 г. активността бе едва 65 процента.

"Холандците са шампиони. Поздравления", написа в туитър шефът на политическия екип на Ангела Меркел. "Чиста победа срещу крайния екстремизъм", така определи победата на Рюте френският президент Франсоа Оланд.

Много хора гласуваха чак вечерта, тъй като денят бе работен. Някои пуснаха бюлетините в избирателни секции "драйв ин", където може да се влезе с кола. Секции имаше дори във вятърни мелници.

Холанци гласуват в "драйв ин" участък.

Долната камара на холандския парламент, която жителите на страната избираха днес, е 150-членна. Това означава, че за формирането на правителство е необходимо мнозинство от 76 гласа. Никога една партия не го е постигнала сама и в продължение на повече от един век Холандия е била управлявана от коалиции.

Парламентът се избира по пропорционална система в един общонационален избирателен район. Така всяка партия, спечелила 0,67 на сто от националния вот, си гарантира едно депутатско място.

Теоретично най-голямата партия може да не получи шанса да се опита да състави правителство. Според холандската система новият парламент назначава "информатор" - обикновено висш политик, за да проучи евентуални коалиции. Никой обаче няма намерение да прави коалиция с Вилдерс, който иска да затвори ислямските училища в страната, а завчера призова всички турци в страната да се махат.

Много хора в Холандия гласуваха чак вечерта, тъй като денят бе работен.

"Нацисткият" скандал с Турция

Изборите протекоха на фона на скандала между Холандия и Турция, придобил гражданственост като "нацистки".

Всичко започна на 11 март. Тогава холандското правителство не позволи на турския външен министър Мевлют Чаушоглу да пристигне със самолет в Ротердам. По-късно властите в Ниската земя не пуснаха министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

В резултат турците в Ротердам излязоха на протест и се стигна до безредици. Полицията ги разгони с кучета и водни струи.

В отговор турският президент Реджеп Ердоган засипа Холандия с обиди. Първо той обвини властите, че действат като "фашисти" и "нацистки остатъци". Вчера той обвини страната, че нейни умиротворители са допуснали избиването на 8000 мюсюлмани в босненския град Сребреница през 1995 г.

Заради "нацисткия скандал" Турция прекрати дипломатическите контакти на високо ниво с Холандия. Анкара временно забрани на холандския посланик, който в момента е в отпуск, да се завръща в страната.

Ключов вот

Днешните избори в Холандия са първите от предстоящата серия ключови вотове в Европа. Според много анализатори тази серия ще определи бъдещето на Стария континент.

Във Франция през април ще избират президент, а през юни - парламент. Очаква се силно представяне на крайно десния Национален фронт.

По-късно следват парламентарни избори в Германия. Не е изключено тази година да има и извънредни парламентарния избори в Италия.

Мнозина се опасяват, че Русия ще се опита да се намеси в изборите в тези страни, за да помогне на власт да дойдат антиевропейски политици.

Властите в Холандия дори решиха бюлетините днешните избори да не бъдат броени с машини, а ръчно. Правителството смята, че по този начин изборният процес ще бъде защитен от намеса от чужбина, включително от Русия.

Коментари

VVD

Както винаги, холандците избраха пътя напред. Радвам се за тях.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Реалното положение:

Холандците бяха подмамени от по-големия популист, който спретна скандала с Ердоган, за да покаже, че е по-ербап и по-анти-мюзли и от Вилдерс.
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Браво на холандците!

Браво на холандците! Умни управляващи, мислещ електорат. За съжаление са много далече от нас.

Хм

Изборите в Холандия - поредната криза на представителната демокрация. Шарен парламент и веднага на преден план изниква въпросът за избор на правителство. Избор на една от уж независимите власти, която всъщност зависи от волята на избраните депутати, чрез тях - от партийните пристрастия. Алтернативата: Пряк избор на правителство в два тура. Процедурата предполага САМО предизборни коалиции и изчистени програми за управление, които се предлагат на избирателите. Въпросът за избор на правителство отпада, освен ако съвсем няма кандидати. Смислени съмнения за независимостта на изпълнителната власт също няма.
 's picture

Дора Апостолова

шарен парламент е хубаво, но не шарено правителство

Няма как изборите в Холандия да са поредната криза на представителната демокрация, защото Холандия е развита европейска държава с добре изградена европейска социална държава и със силно работеща правова държава, а обществото и упражнява реална демокрация, а не представителната на американците. Изборите в Холандия са добър урок срещу десния популизъм на Европа, набрал сили след навлизането в Европа на американския неолиберален капитализъм през 80-те години в, който със силния си дъх на пари и миража за лесно забогатяване унищожи старите леви и десни партии и техните идеи и унифицира цялото политическа пространство на Европа с една обща идеология на последната форма на капитализма -неолибералния, с крайно дясна реакционна и ретроградна идеология, връщаш човечеството с век назад в ерата на най-хищния капитализъм. От тогава на мястото на старите градивни социалдемократически и либерални идеи се настаниха реваншизма, ксенофобията, шовинизма, неонацизма, антисемизма и въобще крайния екстремизъм . Сега да му мислят Мали льо Пен и Фрауке Петри с нейната "Алтернатива за Германия"родена в бившата ДДР и пълна със стари комунисти. Всички влезли партии в Холандския парламент са неолибералин партии и лесно ще се коалират и съставят правителство без Вилдерс. Всички те заявиха още преди изборите, че няма да се коалират с Вилдерс. Истина е ,че едно токова коалиционно правителство на едрия банков капитал, в което всеки ще тегли чергата към себе си и всеки ще лобират за интересите на своите едри фирми , нищо няма да направи за средната производителна класа- главна и управляваща класа на европейската социална държава, тя ще продължи да умира, както умира и в САЩ при управлението на Тръмп- сам представител на най-едрия олигархичен американски капитал и неолиберализмът ще придържи да се шири в Европа.
 's picture

Дора Апостолова

Изборите в Холандия- добър урок срещу десния популизъм на Евро

Холандия е развита европейска държава с добре изградена европейска социална държава и със силно работеща правова държава, а обществото и упражнява реална демокрация, а не представителната на американците. Изборите в Холандия са добър урок срещу десния популизъм на Европа, набрал сили след навлизането в Европа на американския неолиберален капитализъм през 80-те години в, който със силния си дъх на пари и миража за лесно забогатяване унищожи старите леви и десни партии и техните идеи и унифицира цялото политическа пространство на Европа с една обща идеология на последната форма на капитализма -неолибералния, с крайно дясна реакционна и ретроградна идеология, връщаш човечеството с век назад в ерата на най-хищния капитализъм. От тогава на мястото на старите градивни социалдемократически и либерални идеи се настаниха реваншизма, ксенофобията, шовинизма, неонацизма, антисемизма и въобще крайния екстремизъм . Сега да му мислят Мали льо Пен и Фрауке Петри с нейната "Алтернатива за Германия"родена в бившата ДДР и пълна със стари комунисти. Всички влезли партии в Холандския парламент са неолибералин партии и лесно ще се коалират и съставят правителство без Вилдерс. Всички те заявиха още преди изборите, че няма да се коалират с Вилдерс. Истина е ,че едно токова шарено коалиционно правителство на едрия банков капитал, в което всеки ще тегли чергата към себе си и всеки ще лобират за интересите на своите едри фирми , нищо няма да направи за средната производителна класа- главна и управляваща класа на европейската социална държава, тя ще продължи да умира, както умира и в САЩ при управлението на Тръмп- сам представител на най-едрия олигархичен американски капитал и неолиберализмът ще придържи да се шири в Европа. Европейската социална държава е лявата политическа идея на Европа от ВСВойна до сега, тя има коренно различна обществена система от неолибералната на САЩ, при нея главния принцип е социалното равенство, осигуряваща еднакво за всички правото на труд, бизнес, достоен живот и старини, ликвидираща мизерията и бедността. Изборите в Холандия показаха, че нови леви сили на Европа , които трябва да се борят за прогонване на неолиберализма, са все още слаби. Единствените леви сили в Холандия са „Зелените“, и макар увеличили процентите си в тези избори, те остават все още слаби, с неизбистрена идеология за борба срещу неолиберализма. „Партията на труда“ са бившите комунисти, които след провала на източните комунисти, изоставили борбата си срещу капитализма и превърнали се в едри червени неолиберални капитализма, промениха името на партията си изхвърлиха „комунисти“ и „комунизъм“ Но както се виждат, те залязват, както и всички западни комунисти залязоха след провала на източните комунисти, падали идеята за „социализъм“( социална държава) и заменили я с „неолиберална“. Останките на комунистите на запад и изток макар вече да не се пишат за „комунисти“, не промениха нрава си. Те продължават да се борят с фантомите на капитализма, със старите инструменти на Карл Маркс и Кейнс. Те не разбират, те „империалистическия капитализъм“, чийто формула Карл Маркс намери в своя „Капитал“ и действал в Европа до ВСВойна, коренно се различава от неолибералния капитализъм и срещу него не може да се бориш с инструментите на Маркс и неговия последовател Кейнс. Неолибералният капитализъм има формулата ПАРИ -ВЛАСТ- ПАРИ, при него едрия олигархичен капитал управлява държавата изяжда и ликвидиран средната класа, главен бог на неолиберализмът са парите, банките концентриращи в ръцете си и разпределящи целия обществения продукт в полза на едрия капитал се явяват главни субекти, а техния главен лост е глобалния пазар на движение на капитала без национални рамки и правила. Докато формулата на империалистическия капитализъм на Макрсе друга СТОКА-ПАРИ-СТОКА. Банките имат силна позиция, но те финансират производствата и създаването на обществен продукт. При империалистическия капитализъм липсва глобалния пазар на движение на капитала, там пазара е тесен национален. Докато при неолиберализма производствата се унищожават и на тях но място се настояват недоходните дейности, неносещи и не създаващи обществен продукт като за създаване ръст в икономиката за разчита не на производствата, ана финансови игри( недоходни действености) като печатането и алъш вериш на облигациите на външния дълг каквото върши ЕЦБ( в САЩ има печатане долара на поразия) бюджетни дефицити и прочее. В Европа неолиберализмът навлезе в американския му вариант през 80-те години от две врати- 1) през Англи япо времето на Маргарет Тачър, 2) през бившата комунистическа иссетма, сред като Рейгън успя да подкупи последния елит на КПСС да го внесе в СССР и с него го унищожи и срина системата,. А после последния елит на КПСС го наложи на останалите бивши комунистически страни в системата. Тези разлики между двата вида капитализъм ,бившите комунисти не разбират, за това залязват като леви сили, пък западните бяха напълно унищожени от източните. Изборите в Холандия са добър урок за Европа, че нейната интелигенция трябва да се съсредоточи в създаване но нова лява идеология и нови леви сили за борба и прогонване на неолиберализма от Европа и запазване на европейската социална държава. Дора Апостолова
 's picture

Дора Апостолова

Изборите в Холандия- добър урок срещу десния популизъм на Евро

Изборите в Холандия- добър урок срещу десния популизъм на Европа ( поради липса на опция“редактирай“ се принуждавам да публикувам отново моя коментар изчистен от правописните грешки) Холандия е развита европейска държава с добре изградена европейска социална държава и със силно работеща правова държава, а обществото и упражнява реална демокрация, а не представителната на американците. Изборите в Холандия са добър урок срещу десния популизъм на Европа, набрал сили след навлизането в Европа на американския неолиберален капитализъм през 80-те години , който със силния си дъх на пари и миража за лесно забогатяване унищожи старите леви и десни партии и техните идеи и унифицира цялото политическа пространство на Европа с една обща идеология на последната форма на капитализма -неолибералния, с крайно дясна реакционна и ретроградна идеология, връщаш човечеството с век назад в ерата на най-хищния капитализъм. От тогава на мястото на старите градивни социалдемократически и либерални идеи се настаниха реваншизма, ксенофобията, шовинизма, неонацизма, антисемизма и въобще крайния екстремизъм . Сега да му мислят Мари льо Пен и Фрауке Петри с нейната "Алтернатива за Германия"родена в бившата ДДР пълна със стари комунисти. Всички влезли партии в Холандския парламент са неолиберални партии и лесно ще се коалират и съставят правителство без Вилдерс. Всички те заявиха още преди изборите, че няма да се коалират с Вилдерс. Истина е ,че едно токова шарено коалиционно правителство на едрия банков капитал, в което всеки ще тегли чергата към себе си и ще лобира за интересите на своите едри фирми , нищо няма да направи за средната производителна класа- главна и управляваща класа на европейската социална държава, тя ще продължи да умира, както умира средната класа на САЩ при управлението на Тръмп- сам представител на най-едрия олигархичен американски капитал и неолиберализмът ще продължи да се шири в Европа. Европейската социална държава е лявата политическа идея на Европа от ВСВойна до сега, тя има коренно различна обществена система от неолибералната на САЩ, при нея главния принцип е социалното равенство осигуряващо еднакво за всички правото на труд, бизнес, достоен живот и старини, ликвидираща мизерията и бедността. Изборите в Холандия показаха, че нови леви сили на Европа , които трябва да се борят за прогонване на неолиберализма са все още слаби. Единствените леви сили в Холандия са „Зелените“ и макар увеличили процентите си в тези избори, те остават все още слаби, с неизбистрена идеология за борба срещу неолиберализма. „Партията на труда“ са бившите комунисти, които след провала на източните комунисти, изоставили борбата си срещу капитализма и превърнали се в едри червени неолиберални капитализма, промениха името на партията си како изхвърлиха „комунисти“ и „комунизъм“ от него Но както се виждат, те залязват, както и всички западни комунисти залязоха след провала на източните комунисти, предали идеята си за „социализъм“( социална държава) и заменили я с „неолиберална“. Останките на комунистите на запад и изток макар вече да не се пишат за „комунисти“, не промениха нрава си. Те продължават да се борят с фантомите на капитализма, със старите инструменти на Карл Маркс и Кейнс. Те не разбират, те „империалистическия капитализъм“, чийто формула Карл Маркс намери в своя „Капитал“ и действал в Европа до ВСВойна, коренно се различава от неолибералния капитализъм и срещу него не може да се бориш с инструментите на Маркс и неговия последовател Кейнс. Неолибералният капитализъм има формулата ПАРИ -ВЛАСТ- ПАРИ, при него едрия олигархичен капитал управлява държавата изяжда и ликвидира средната класа, главен бог на неолиберализмът са парите, банките концентриращи в ръцете си и разпределящи целия обществения продукт в полза на едрия капитал се явяват главни субекти, а техния главен лост е глобалния пазар на движение на капитала без национални рамки и правила. Докато формулата на империалистическия капитализъм на Маркс е друга - СТОКА-ПАРИ-СТОКА, банките имат силна позиция, но те финансират производствата и създаването на обществен продукт. При империалистическия капитализъм липсва глобалния пазар на движение на капитала, там пазара е тесен национален. Докато при неолиберализма производствата се унищожават и на тях но място се настаняват недоходните дейности несъздаващи обществен продукт, като за създаване ръст в икономиката за разчита не на производствата, а на финансови игри( недоходни действености) като печатането и алъш вериш на облигациите на външния дълг каквото върши ЕЦБ( в САЩ има печатане долара на поразия), бюджетни дефицити и прочее. В Европа неолиберализмът навлезе в американския му вариант през 80-те години от две врати- 1) през Англия по времето на Маргарет Тачър, 2) през бившата комунистическа сисетма, след като Рейгън успя да подкупи последния елит на КПСС да го внесе в СССР и с него го унищожи и срина комунистическата система. А после последния елит на КПСС го наложи на останалите бивши комунистически страни в системата, чрез техните единствени партии "комунистическите"- сателити на КПСС. Тези разлики между двата вида капитализъм бившите комунисти не разбират, за това залязват като леви сили, пък западните бяха напълно унищожени от източните. Изборите в Холандия са добър урок за Европа, че нейната интелигенция трябва да се съсредоточи в създаване на нова лява идеология и нови леви сили за борба и прогонване на неолиберализма от Европа и запазване на европейската социална държава. Дора Апостолова

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.