Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Геерт Вилдерс - лидерът на крайно дясната Партия за свободата (ПЗС), призова Холандия да излезе от ЕС, предаде ДПА.

"Тогава ние отново бихме били господари в собствения си дом", каза той.

Това стана по време на последния предизборен дебат. Утре в страната се провежда парламентарен вот, който според мнозина е един от ключовите за бъдещето на Европейския съюз.

Вилдерс участва в телевизионен диспут с основния си съперник - холандския премиер Марк Рюте, който е лидер на дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (НПСД).

"Напускането на ЕС е безотговорно и би вкарало нашата страна в хаос", каза министър-председателят.

И допълни, че предложенията на крайния националист биха застрашили страната.

Това бе първият сблъсък на живо между двамата преди изборите утре. Вилдерс като цяло избягва подобни дебати и предпочита да пуска коментари в туитър.

Рюте обвини Вилдерс, че иска да създаде полиция за изземане на Корана и възнамерява лично да ходи по домовете, за да събира свещената за мюсюлманите книга. Крайнодесният политик отговори, че няма такива намерения и нееднократно е казвал това.

В дебатите бе засегнат и въпросът за дипломатическия спор между Холандия и Турция, придобил гражданственост като "нацистки скандал". Вилдерс призова незабавно да бъде изгонен турският посланик от Холандия. Анкара забрани временно на холандския посланик, който в момента е в отпуск, да се връща в страната.

Преди година проучванията даваха категорична победа за Вилдерс, като му предричаха 40 и дори повече места в 150-членния парламент. През последните две седмици обаче той слезе на второ място. Крайният националист е единственият член на партията си. Тя обаче има много последователи.

Но през последните две седмици Вилдерс бе изпреварен от партията на Рюте.

Така или иначе, почти със сигурност никой няма да има абсолютно мнозинство. Такава е ситуацията в Холандия от последните над 100 години. В продължение на повече от един век Ниската земя се управлява от коалиции.

Парламентът се избира по пропорционална система в един общонационален избирателен район. Това означава, че всяка партия, спечелила 0,67 на сто от националния вот, си гарантира депутатско място.

За формирането на правителство е необходимо мнозинство от 76 гласа. Никоя партия обаче засега не иска да влиза в коалиция с ПЗС на Вилдерс. Така че дори той да се окаже победител на изборите, едва ли ще може да състави кабинет. Друг е въпросът, че самият краен националист неведнъж е заявявал, че не желае да участва във властта.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.