Певицата инвалид Юлия Самойлова ще бъде руският представител на тазгодишния конкурс "Вровизия", съобщи Първи канал на държавната телевизия в Москва.

27-годишната изпълнителка е още от детска възраст в инвалидна количка. И решението именно тя да представлява страната предизвика доста противоречиви реакции.

Тя ще изпълни англоезичната песен Flame is burning ("Пламъкът гори").

 

 

Самойлова е участвала в проект на Алла Пугачова. А през 2014 г. участва в церемонията по откриването на параолимпийските игри в Сочи.

Големият проблем е, че тазгодишната "Евровизия" е в Украйна. И местните власти могат да не допуснат Самойлова на територията на страната.

Киев увери организаторите на конкурса, че ще допусне всички, които не представляват заплаха за страната. Самойлова обаче фигурира в раздела "Чистилище" на украинския сайт "Миротворец". Там са включени хора, които подкрепят сепаратистките републики в Донецка и Луганска област  и такива, които са посещавали Крим след анексирането му от Русия.

Певицата е попаднала в списъка, тъй като е изнасяла концерт на полуострова през лятото на 2015 г. А украинските закони изискват там да се ходи само със специално разрешение на Киев.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е единственият орган, който може да разреши или забрани на някого да посещава страната.

"СБУ ще проучи въпроса и ще вземе балансирано решение по повод влизането й (на Самойлова - б.р.) на територията на Украйна. Подчертавам - нашата позиция ще се основава изключително върху нормите на украинското законодателство и интересите на националната сигурност", написа във фейсбук говорителката на СБУ Елена Гитлянска.

Украинският външен министър Павло Климкин нарече "Провокация" избора на Самойлова от страна на Москва.  И допълни, че към нея ще бъде приложен украинският закон, който е еднакъв за всички.

Руски журналисти също заподозряха провокация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не вижда нищо провокационно.

"В Крим са били всички, на практика всички, няма хора, които да не са били в Крим. Това - първо. Второ, все пак това е международен конкурс и страната организатор, изглежда, трябва да следва правилата, по които той се провежда", каза той пред РИА Новости.

Недоволен от избора е дори певецът Йосиф Кобзон - първи зам.-председател на Комисията по култура към Думата. Макар и родом от Украйна, той подкрепи анексирането на Крим.

"Добре, че Юлия преодоля себе си, психологически преодоля болестта си и пее. Тя е умна, но не бих й препоръчал да участва в това комерсиално-политическо шоу. Аз съм против наши изпълнители да участват в този конкурс. Това не е правилно. Не дай Боже да обидят инвалид - ще бъде крещящо безобразие. Това ме вълнува, аз съм категорично против нашето участие", заяви изпълнителят, пял у нас на митинги на "Атака" заедно с Волен Сидеров.

Според регламента домакин на "Евровизия" е тази страна, чийто представител е спечелил последния конкурс. Миналата година състезанието се проведе в Швеция. Победител бе украинската певица Джамала, татарка от Крим. Тя изпя песента "1944", посветена на депортацията на сънародниците си, обвинени от Сталин в сътрудничество с хитлеристките окупатори.

Русия видя политически ход в победата на Джамала. Мария Захарова - говорителката на външното министерство в Москва, написа, че на следващия конкурс трябва да бъде изпята песен, посветена на сирийския президент Башар Асад.