В края на седмицата изтича срокът, в който Руската федерация трябва да обяви изпълнителя, представляващ страната на конкурса „Евровизия“ в Киев. Според „Новая газета“ (НГ) се очакваше на 9 март по Първи канал в програмата „Нека говорят“ да бъде обявен бойкот на събитието. Но предаването бе отложено. Вероятността за неучастие остава висока, но засега въпросът все още не е решен.

Ако се стигне до отказ от конкурса, като официална причина вероятно ще бъде обявена неспособността на украинската страна „да гарантира безопасността на руските изпълнители“. Според кореспондента на НГ Михаил Кесарев, още неизлъченото предаване е трябвало да бъде посветено на бойкота на музикалното съревнование.

„Целта, предполагаме, е да се подготви общественото мнение, че тази година Русия може и да не участва на „Евровизия“. Отказът обаче не е много проста работа – във всеки случай трябва да се плати вноска за право на участие, да се решава въпросът с транслацията на конкурса, в частност на неговия полуфинал, който се пада на 9 май“, коментира пред медията Кесарев.

Според него причините да се стигне до отказ са няколко:

„Първо, ще изглежда странно, когато по всички централни руски телевизионни канали обсъждат вероятността от масови безредици и и терористични актове в Киев, за там да замине – все едно, че нищо не е било – наша музикална делегация. Второ, 13 март е крайният срок, в който трябва да представим на организаторите информация за избрания изпълнител, да подадем песента, видеото, пълния пакет документи. Остава съвсем малко време“.

Ако ефирът бъде отменен, може да се предположи, че бойкот все пак няма да има. Но до обявяването на решението остават 3 дни, а за песента и изпълнителя още нищо не се знае. Един от малкото известни претенденти – певецът Александър Панайотов – в интервю за сайта Dni.ru заяви, че „ситуацията е доста странна и от страна на Украйна, и от страна на Русия“:

„Конкурсът може би трябваше да бъде преместен в някоя неутрална страна, в друг град –Лондон, например. Или просто ще бойкотираме „Евровизия“.

Другият вариант е руският изпълнител да отиде в Киев с помирителна песен, но кой би позволил това и къде е тази песен?

Според Кесарев Панайотов е приемлива фигура – защото е с украински произход. Само че на снимките на „Нека говорят“ са били поканени хора, вече призовавали за отказ от „Евровизия“. Например депутатите от „Единна Русия“ Йосиф Кобзон и Виталий Милонов. Милонов междувременно призова генералния директор на Първи канал Константин Ернст да не изпраща никого на този конкурс, със забележката, че руснаците не могат да посещават свободно Украйна, защото в югоизточната й част се води война. Милонов е потвърдил пред НГ, че са го поканили в ефир, и изразил надежда, че руснаци няма да пътуват за Киев.

Вестникът напомня, че инициативите на Милонов често се реализират на практика. Очевидно е, че държавната телевизия отново е получила зелена светлина да ругае Украйна „по пълна програма“. Властта същевременно предприема неприятелски действия – като призна паспортите на Донецката народна република и Луганската народна република и обеща да подкрепи национализираните в тях украински предприятия.

На фона на разказите за „тежкия живот“ на украинския народ, „разобличенията“ срещу „бандеровската власт“ и срещу президента Петро Порошенко, репортажите за пристигането на руска делегация в Киев могат да създадат у зрителите когнитивен дисонанс. При това бойкотът с лекота може да бъде представен като инициатива отдолу, като „искане на масите“, на което властта не може да не реагира.

По-рано прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, заяви:

„Очевидно – с оглед на мястото на провеждане на конкурса и възможните проблеми – безопасността и неприятелското отношение са достатъчен повод за загриженост. Но решенията по тази тема не се взимат в Кремъл“.

Пред НГ друг експерт изрази мнение, че Русия най-вероятно се готви за „триумфален отказ от участие в конкурса“.

Подобен отказ имаше и в съветско време – такъв беше бойкотът на Олимпийските игри в Лос Анджелис, той обаче не донесе нищо добро нито за СССР, нито за неговите спортисти. Днес са налице всички доказателства за връщане към Студената война, когато всички спортни и музикални събития се считат за бойно поле, заяви първият заместник-председател на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин.

„Неотдавна па нашите телевизии коментираха в стилистиката на Студената война световния шампионат по шахмат,  макар че по принцип това вълнуваше малцина – обясни Макаркин. – „Евровизия“ се разглежда като поредното сражение, което Русия с голям процент вероятност ще загуби. Тогава защо изобщо да ходи там?“

Обществеността, уверен е Макаркин, ще подкрепи бойкота на конкурса:

„Пропагандата вероятно ще го поднесе в такъв вид, сякаш без нашето участие там няма да има никаква интрига“.

Победителката на „Евровизия“ през 2016-а бе украинката Джамала, което спечели правото на родината й да проведе конкурса. Чуйте нейната песен:

 

"Площад Славейков"