Украйна няма да допусне на "Евровизия-2017" руски певци, признаващи анексиятаа на Крим.

Това заяви пред радио "Говори Москва" депутатът Антон Герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков. Той припомни, че Киев е изготвил черен списък на руски дейци на културата, подкрепящи окупацията на Крим и на части от Донбас.

Украйна трябва да бъде домакин на "Евровизия" след година, след като последният конкурс бе спечелен от нейната певица Джамала. Изпълнителката взе първо място с песента "1944", посветена на депортацията на кримските татари по нареждане на Сталин.

Това предизвика поток от нападки от страна на Москва.

РУСИЯ СЕ ИЗГАВРИ С ПОБЕДАТА НА ДЖАМАЛА 

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин продължи да коментира в туитър резултатите от конкурса.

"Победителят в "Евровизия-1945" - боецът от Червената армия Анатолий Егоров. Прага, 9 май", написа той в профила си. И публикува историческа снимка, на която жители на освободента от нацистката окупация чехословашка столица приветстват съветски войник с акордеон.

Вчера Рогозин предложи догодина на "Евровизия" да бъде пратен известният с псувните си руски музикаант Сергей Шнуров. В туитър вицепремиерът писа, че той няма да спечели, но може да прати всички на... (на мястото на многоточието се използва мъжки полов член).

РУСКА ИДЕЯ - ПЕСЕН ЗА АСАД НА СЛЕДВАЩАТА "ЕВРОВИЗИЯ"

Самият Шнуров обаче контрира, че е учуден как от 140 милиона граждани на ядрена държава само един може да прати журито на... И нарече "Евровизия" ритуал, чийто резултати зависят от волята на висшите сили".

Украйна не може да бъде домакин на "Евровизия-2017", смята известният руски актьор Станислав Садалски, който е от украински произход. Според него страната трябва да си направи самоотвод в полза на заелата второ място Австралия.

"Страна, в която се води гражданска война и война срещу своя собствен народ, не може да провежда конкурса. За какво е всичко това? За да се жалва пред целия свят бедна Украйна, че те са толкова бедни, пак ги е нападнала Русия и те не могат да направят конкурса ли?", пише Садалски в блога си.

Украйна обаче приемаа задачата напълно сериозно. Четирима кметове изявиха готовност управляваните от тях градове на бъдат домакини на "Евровизия" следващата година. Това са Виталий Кличко (Киев), Генадий Труханов (Одеса), Андрей Садовий (Лвов) и Борис Филатов (Днепропетровск). И четиримата смятат, че точно техните градове са най-подходящи и имат предимства пред останалите три.

Същевременно стана ясно, че журито от Дания на тазгодишната "Евровизия" объркало системата за оценка на участниците и по погрешка присъдило 12 точки на Украйна, съобщи сайтът Eurovisionworld.com. В действителност скандинавците имали намерение да гласуваат за Австралия. Те нямали намерение да дадат нито една точка на украинката Джамала.

"Това е най-голямата ми грешка и честно си я признавам", заявява председателката на датските съдии Хилда Хайк.

Въпреки грешката на екипа от родината на Хамлет Украйна пак е щяла да остане първа, показва проверка на резултатите и при двата случая. Само че разликата е щяла да бъде по-малка.