Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предложи на следващата "Евровизия" да бъде изпълнена и наградена песен за сирийския президент Башар Асад.

Тя направи предложението си в своя профил във фейсбук.

Часове по-рано вицепремиерът Дмитрий Рогозин написа в туитър, че на конкурса трябва да иде известният с псувните си руски певец Сергей Шнуров.

РУСКИ ВИЦЕПРЕМИЕР СЕ ИЗГАВРИ С ПОБЕДАТА НА ДЖАМАЛА

Поводът за заядливите руски коментари е победата на украинската певица Джамала. Тя спечели тазгодишната "Евровизия" с песента "1944", посветена на депортацията на кримските татари, обвинени от Сталин в сътрудничество с германските окупатори.

"Мисля, че на следващата "Евровизия" трябва да се пее за Асад", написа Захарова във фейсбук.

Тя дори "подарява" следния припев на английски език:

Assad bloody, Assad worst.
Give me prize, that we can host.

В груб превод той звучи така:

"Асад е кървав, Асад е най-лошият. Дайте ми награда, на която можем да сме домакини."

Като победител в последната "Вровизия" Украйна трябва да бъде домакин на следващото издание.

ПОЛИ ГЕНОВА - ЧЕТВЪРТА. „ЕВРОВИЗИЯ” ОТИДЕ В УКРАЙНА

Ползвател на фейсбук пък предлага догодина "за по-голяма обективност" за членове на журито на конкурса да бъдат поканени генералният секретар на НАТО, шефът на ЦРУ, смятаният за "ястреб" американски сенатор Джон Маккейн и политологът Збигнев Бжежински.

В по-ранен посгинг Захарова се заяжда с шведската външна министърка Маргот Валстрьэом, която в туитър благодари на Джамала за песента и зове хората да си спомнят за съдбата на кримските татари.

"Звънят западни журналисти: "Защо Русия мисли, че песента на украинската участничка в "Евровизия" беше политическа" Русия ли мисли така? Ха! Ето ви туит от шефката на МВнР на Швеция. Та работа на Швеция е и този проблем", пише Захарова.