Зам.-шефът на ДОСТ Хюсеин Хафъзов изрази съмнения, че турският социален министър Мехмет Мюезиноглу е агитирал в полза на коалицията между партията и НПСД. Днес се появиха информации, че министърът е призовал изселниците ни в Турция да гласуват за обединението ДОСТ. Според тези информации Мюезииноглу е казал, че гражданите на Турция трябва да осигурят "излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България". Изявлението е било на среща с представители на български изселнически организации.

"Видях такова заглавие в един турски сайт, който дори не съм го чувал."

Това каза пред Клуб Z Хафъзов по повод информацията. Той обясни, че няма много време, а често няма и достъп в интернет, тъй като е ангажиран в кампанията, като обикаля предимно села.

Хафъзов отказа да коментира дали е редно официално лице на друга държава да изказва позиция и да агитира за партия на изборите в България. Той обясни, че първо иска да се запознае с контекста, в който е казано това изявление. И допълни, че по-късно днес ще се срещне с лидера на ДОСТ Лютви Местан.

Една от най-сериозните критики към ДОСТ е, че тази формация е на пряко подчинение на турската държава. В края на 2015 г., когато бе изключен от ДПС, Местан потърси убежище именно в турското посолство.

Тогава той обясни, че се е почувствал застрашен, тъй като малко след изключването му е била снета и неговата охрана.

От НПСД, които са другата партия в коалицията, не бяха открити за коментар.