Престоят на екслидера на ДПС Лютви Местан в турското посолство е една от най-обсъжданите теми в последните дни. За този си престой Местан получи критики, включително от премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. Те припомниха, че той от години има сериозна охрана и го упрекнаха, че накърнява имиджа на България. По-крайно настроени политици дирекно обвиниха Местан в национално предателство.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

Днес бившият лидер на ДПС обясни, че е отишъл в туското посолство, защото му е била свалена охраната от НСО. Моментът, в който гардовете са се оттеглили, подозрително съвпаднал с изтичането на срока, в който се очаквало той сам да подаде оставка като лидер на ДПС. За този срок му било съобщено чрез посредник, като от думите на Местан стана ясно, че този посредник е Делян Пеевски.

Ето какво каза самият Местан по темата:

"Хронология на събитията. На следващия ден след речта на г-н Доган по телефон ми бе намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката. Имената едва ли имат значение, освен това телефонни разговори трудно се доказват. Чрез важен посредник. На 22-ри посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня. Вторник, 22-ри. Аз в Кърджали казах, че все още не ми е поискана официално оставката. Оставката ми бе поискана ултимативно, противоуставно, чрез посредник. Трябваш да призная за грешка декларацията, трябваше да призная с този акт правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Ако ми бе казано - а бе имаш някакви качества за парламентарен оратор, но лидерските качества са нещо друго, това бих го разбрал.

ТРИУМВИРАТЪТ НА ДПС ЩЕ ГОВОРИ В РАЗГРАД В 17,30 ЧАСА

Тогава се появи речта (на Доган) в медиите и обърнете внимание. В 19,26 минути пак по телефон ми бе съобщено, разбира се с изразено съжаление, че охраната ми е свалена изцяло. Аз питам как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на един вътрешнополитически акт да съвпада по време с решение за снемане на охраната ми. И това да ми се съобщава като вече случил се акт. При положение, че като време съм един от най-пазените хора. За същата вечер имах предварително уговорена среща в резиденцията на посланика на Турция за 20,30, на която трябваше да обсъдим определни обстоятелства, свързани с вероятността в Турция да пристигнат високи гости във връзка с възпоменателните митинги. Отварям външната врата да видя дали това е вярно и виждам охраняващия полицай събира багажа и казва "разпоредиха ни да си тръгнем". На вас оставям отговора на въпроса е ли съвпадението случайно и какво означава това. Не ми остана нищо друго, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев. Той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи. Уважаеми колеги, моят проблем не беше следващия ден. Беше същата нощ. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за своята безопасност - отговорът ми е категорично да и не искам никой да изпада в моето положение. Обадих се в посолството да и изпратят кола, за да се придвижа. Възползвах се от времето, за да осигуря по частен път собствената си безопасност и на семейството. Успях да създам такава организация и ми се наложи ден-два да спа извън София при приятели. След време ще станат известни и тези факти.

РАДАН КЪНЕВ: БЪДЕЩЕТО НА МЕСТАН НЕ Е В ПОЛИТИКАТА

Бях няколко часа в резиденцията, докато си осигурих място къде да спя, на безопасно място. На следващия ден наистина се чух повторно с президента, който ми обясни, че формално е изпипана процедурата по свалянето на охраната ми. Той тогава не знаеше, че охраната ми е възстановена частично. На мен ми се обадиха към 11 без нещо да ми каже, че охраната ми е възстановена частично - шофьор и гард. Фактите говорят сами за себе си".

На въпрос дали посредникът, който му се е обаждал е Делян Пеевски Местан отговори:

"Телефонни разговори не се доказват, но разчитам на вашия интелект да се сетите и считам, че ще се сетили".

Редно е да се припомни, че докато Местан бе лидер на ДПС депутатите подкрепиха новия закон за НСО, който на практика затвърди положението на службата като преторианска гвардия на силните на деня с прекомерни пълномощия.