Малайзийската полиция арестува две жени и един мъж и издирва още няколко заподозрени чужденци заради убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Ройтерс.

Ким Чен Нам - син от извънбрачна връзка на предишния лидер Ким Чен Ир, почина на 13 февруари, след като се почувства зле на международното летище в Куала Лумпур.

Южнокорейски депутати заявиха, че Ким е убит от две жени, агенти на тайните служби на Пхенян. Като източник на информация бе цитирано разузнаването на Сеул. Американски правителствени източници заявиха пред Ройтерс, че според тях отговорност носят севернокорейски убийци.

Ким Чен Нам е бил нападнат на терминала за заминаващи пътници на аерогарата в малайзийската столица.

Първият арест бе извършен в сряда. Тогава бе задържана жена с виетнамски паспорт на името на Доан Тхи Хуонг. Отбелязаната там рождена дата била през май 1998 г., а родното място - Нам Дин във Виетнам.

Тази сутрин пък е била арестувана друга жена. Тя имала индонезийски паспорт, според който се казва Сити Айшах.

И двете жени били идентифицирани с помощта на охранителните камери на летището. В момента на арестите те били сами. По-рано медии в Малайзия публикуваха размазан образ на млада жена с бяла фланелка с надпис LOL. Това е съкращение на популярния английски израз lots of laughs, т.е. "голям смях".

По-късно бил арестуван и един мъж, за когото до този момент не се съобщава нищо.

"Полицията издирва няколко други хора, всичките са чужденци", заяви зам. главният инспектор Нур Рашид Ибрахим пред Ройтерс. Той обаче отказа да съобщи народностите и пола на търсените.

Южнокорейската телевизия показа една от предполагаемите убийци на Ким Чен Нам, заснета от камера на летището в Куала Лумпур.

Южнокорейското разузнаване смята, че Ким Чен Нам е бил отровен, твърдят депутати в Сеул. От разузнаването ги информирали, че Ким Чен Ун отдавна е наредил брат му да бъде убит и че през 2012 г. имало неуспешен опит за това.

"Има сериозно подозрение, че причина за смъртта е атака с отровно вещество", заяви южнокорейският депутат Ким Бюн Ки.

Ким Чен Нам бил на терминала за нискотарифни полети на летището в Куала Лумпур, откъдето смятал да пътува за Макао в Китай. Внезапно някой се протегнал зад гърба му и го сграбчил през лицето. След това той почувствал замайване и помолил за помощ на гишето.

Според южнокорейското разузнаване Ким Чен Нам живеел в Макао, където бил охраняван от китайските власти, заедно с втората си съпруга. Първата му жена и синът му от нея били в Пекин.

Приживе той често критикуваше открито контрола на семейната династия Ким над Северна Корея, започнал от края на Втората световна война.

"Ако се потвърди, че убийството на Ким Чен Нам е извършено от севернокорейския режим, това съвсем ясно показва бруталността и безчовечността му", каза Хуанг Гьо Ан - премиер на Южна Корея и временно изпълняващ длъжността президент.

Той говори по време на среща на кабинета, посветена на сигурността. Тя бе специално свикана заради смъртта на Ким Чен Нам.

Южна Корея е особено чувствителна към всеки знак за нестабилност, идващ от север, отбелязва Ройтерс. Двете Кореи технически все още са в състояние на война. Конфликтът, избухнал през 1950 г., завършва три години по-късно само с подписване на временно примирие.

Ким Чен Нам се чувствал застрашен

Снимка на Ким Чен Нам с неизвестна дата.

Според малайзийската полиция Ким Чен Нам носел паспорт на името на Кич Чхол. Според документа той бил на 46 г.

Тялото му бе откарано в друга болница, където трябва да бъде извършена аутопсия. Там пристигнали служители на севернокорейското посолство.

В медиите в Пхенян няма и дума за смъртта на полубрата на лидера.

От външното министерство в Пекин съобщиха, че китайските власти са информирани за станалото и внимателно следят развоя на събитията.

Йоджи Гоми - японски журналист, написал през 2012 г. книга за Ким Чен Нам, заяви, че той може би се е опитал да се спаси чрез многобройните си изяви в медиите. Те зачестили горе-долу по времето, за което службите в Южна Корея твърдят, че е бил обект на покушение.

"Сега имам впечатлението, че той дори може да се е чувствал застрашен и затова е започнал да се появява в медиите и да изказва мнението си, за да се опази и да се противопостави на Северна Корея", каза Гоми в телевизионно токшоу в Япония.

И в миналото севернокорейски агенти са извършвали убийства в чужбина, отбелязва Ройтерс.

От южнокорейските служби твърдят, че Ким Чен Нам написал през 2012 г. писмо до своя полубрат - по онова време вече лидер на сталинистката държава, в което го молил да помилва него и семейството му.

"Ким Чен Ун може да се е притеснявал, че все повече хора от севернокорейския елит се настройват срещу него, след като Те Йон Хо избяга на юг", заяви Ко Ю Хван - професор в университета "Донгук" в Сеул.

Те Йон Хо бе зам.-посланик на Пхенян в Лондон и избяга през миналата година.

Ким Чен Ун наследи баща си Ким Чен Ир след смъртта му през 2011 г. След възкачването му редица държавни представители бяха отстранени или убити. Ким ликвидира дори чичо си Чан Сон Тек - втория по влияние човек в Северна Корея. Той бе считан за близък с Ким Чен Нам.

На тази снимка от 1981 г. Ким Чен Нам е седнал до баща си Ким Чен Ир. Не е известно кои са другите заснети хора.

На мушката на режима

Мистериозната смърт на Ким Чен Нам е само поредното от серията убийства и опити за убийства, за които са обвинявани севернокорейските агенти.

Ето и някои от случаите:

1968 г. Предполагаеми севернокорейски командоси, облечени в униформи на армията на Южна Корея, се опитват да убият тогавашния южнокорейски президент Пак Чжон Хи. Те са спрени от полицията на 800 метра от Синята къща, където се намира резиденцията на държавния глава в Сеул. Двама успяват да избягат, останалите от групата са убити.

1974 г. Предполагаем севернокорейски агент стреля по Пак Чжон Хи, докато произнася реч по повод Деня на независимостта. Куршумите не улучват целта, но убиват първата дама на Южна Корея.

1983 г. Бомба избухва в мемориален комплекс в Бирма (днешен Мианмар), където южнокорейският президент Чун Ту Хван и няколко негови министри пристигат на посещение. Външният министър и още 20 души са убити. Един от атентаторите признава, че е севернокорейски военен.

1987 г. Двама предполагаеми агенти на Пхенян поставят бомба в южнокорейски пътнически самолет от Багдад за Сеул. Двойката слиза в Абу Даби и след излитането оттам експлозивът избухва. Убити са всички 104-ма пътници и 11 членове на екипажа. Почти всички жертви са от Южна Корея.

1997 г. Ли Хан Юн - беглец от Северна Корея, е убит с изстрели в Южна Корея от двама нападатели. Те така и не са заловени, но се смята, че са били агенти на Пхенян. Убитият е братовчед на ликвидирания в Малайзия Ким Чен Нам.

2010 г. Властите в Сеул арестуват двама севернокорейски агенти. Смята се, че те са пристигнали, за да ликвидират беглеца Хван Чан Йоп - бивш секретар на Корейската трудова партия.

2011 г. Севернокорейски агент е вкаран в затвора в Южна Корея заради опит за убийство на беглеца Пак Сан Хак с игла, намазана с отрова.