Ким Чен Нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е убит в Малайзия. Това съобщи Ройтерс, като цитира правителствен източник от Южна Корея.

За Ким Чен Нам, който е по-голям от лидера, се знае, че прекарва доста време извън родината си. Той се е изказвал публично срещу семейната династия Ким, управляваща Северна Корея от края на Втората световна война.

В изявление на полицията в Малайзия се казва, че убитият мъж е на 46 г. и е притежавал паспорт на името на Ким Чхол. В миналото Ким Чен Нам на няколко пъти е бил залавян с фалшиви .документи за самоличност.

Полицейският представител Фадзил Ахмат заяви, че причината за смъртта на Ким Чен Нам все още не е известна. На покойника ще бъде извършена аутопсия.

"До този момент заподозрени няма, но започнахме разследване и проучваме няколко вероятности, които да ни наведат на следи", каза Ахмат пред Ройтерс.

Според него Ким имал намерението да отпътува за китайския град Макао на 13 февруари, когато внезапно се е почувствал зле. Това се случило на терминала за нискотарифни полети на международното летище в Куала Лумпур.

"Ким Чен Нам усетил, че някой се протегнал зад гърба му и го е сграбчил през лицето. Той помолил за помощ на гишето", заяви полицейският представител.

Ким Чен Нам бил откаран в клиниката на аерогарата. Понеже продължавал да бъде зле, било взето решение да го откарат в болница. Той обаче починал в линейката на път за клиниката "Путраджая".

Южнокорейската телевизия "Чосон" твърди, че Ким е бил отровен с убождане с игла от две жени. Според програмата те са агенти на севернокорейските тайни служби. Двете избягали с такси и досега не са открити. Информацията е от южнокорейски правителствени източници.

До този момент Ройтерс не е в състояние да потвърди информацията.

Журналисти се тълпят пред моргата на клиниката "Путраджая" в Куала Лумпур, където се намира трупът на Ким Чен Нам.

Външното министерство в Сеул също не може да потвърди съобщенията. От службите в Южна Корея засега не са излезли с коментар.

Правителствен източник в САЩ, пожелал анонимност, заяви, че е възможно Ким Чен Нам да е бил отворен. Според него не било изключено убийците да са използвали отровна химикалка.

Бивш американски правителствен служител, също пожелал анонимност, заяви, че властите във Вашингтон са следели внимателно Ким Чен Нам в продължение на години и са смятали, че той е заплашен. Източникът обаче не може да каже дали зад убийството стои режимът в Пхенян.

Запитан за естеството на нападението срещу Ким, Фадзил Ахмат отговори:

"Ние не знаем дали е имало игли. Човекът на гишето ни каза, че някой го е сграбчил през лицето и той се е почувствал замаян."

Малайзия е една от малкото страни, които поддържат близки отношения със Северна Корея, подложена на международни санкции заради ядрените си изпитания и изстрелванията на балистични ракети. Последното от тях бе извършено в неделя.

От Ройтерс се обадили в севернокорейското посолство в Куала Лумпур, но там отговарял само телефонен секретар.

Ким Чен Нам и Ким Чен Ун са синове на бившия севернокорейски лидер Ким Чен Ир, починал в края на 2011 г. Двамата обаче са от различни майки.

Ким Чен Нам не бе на погребението на баща си. Смята се, че той е бил близък с чичо си Чан Сон Тек - втория по влияние човек в Северна Корея, екзекутиран през 2013 г. по заповед на Ким Чен Ун.

През 2001 г. Ким Чен Нам бе задържан на летище в Япония с фалшив паспорт на гражданин на Доминиканската република. Тогава той заяви, че иска да посети "Дисниленд" в Токио. Той често пътуваше до Китай и специалните административни райони Макао и Хонконг.

Ким Чен Нам по едно време дори е бил спряган за наследник на своя полубрат, твърди Ко Ю Хван - професор н университета "Донгук" в Сеул. Според него верните на Ким Чен Ун хора може да са искали да се отърват от брат му.

През годините Ким Чен Нам неведнъж е заявявал, че не се интересува да оглави страната си.

"Лично аз съм против наследство трето поколение, - каза той пред японската теливизия "Асахи" през 2010 г. - Надявам се по-малкият ми брат да направи най-доброто за севернокорейците."

Братовчед му Ли Хан Юн избяга в Южна Корея от Швейцария през 1982 г. и бе застрелян в Сеул от агенти на Пхенян през 1997 г. Така твърдят южнокорейските власти.

Майката на Ким Чен Нам е актрисата Сон Хъ Ним. 

"Баща ми пазеше в строга тайна факта, че живее с майка ми - известна киноактриса, която бе омъжена. Така че аз не можех да изляза от къщи и да си намеря приятели." Това изказване на Ким Чен Нам е от книга, написана от японски журналист през 2012 г. "Тази самота от детството може би направи такъв, какъвто съм - предпочитащ свободата", казва още Ким Чен Нам.