Жената на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун И Сол-джуон седем месеца не е била забелязана на публично място. Това отново породи слухове, че е бременна или че е изпаднала в немилост пред съпруга си, пише "Дейли телеграф".

Според друга версия тя може да е раздразнила Ким Йо-чжон, по-малката сестра на Ким, която постепенно се утвърждава като силния човек в сянка. 

За последно съпругата на севернокорейския водач е била засечена на публично събитие на 28 март т. г.  Тогава тя придружава Ким на посещение в търговски и здравен комплекс в Пхенян.

Откакто за първи път се обозначи като първа дама И Сол-джуон редовно придружаваше мъжа си на всякакви посещения в заводи, ферми, болници и т.н. Тя е заснета от държавните медии в 22 случая през 2013 г. и 15 - през 2014 г. През тази година обаче честотата на появяването ѝ рязко спада - само три пъти през първите три месеца на годината и нищо оттогава, изчислили са от. "Телеграф".

"Това наистина е изненадващо, тъй като самият Ким често е сниман от севернокорейските медии", коментира Тошиматцу Шигемура, професор в университета "Уаседа" в Токио и специалист по Северна Корея. Според него има множество възможни обяснения - че е бременна или че има някакъв проблем между двамата.

Той добавя, че има непотвърдени твърдения, че И Сол-джуон е била много близка с Джан Сон-тек, екзекутирания през 2013 г. чичо на Ким. Някогашният ментор на диктатора беше обвинен и осъден на смърт по множество облвинения, вкл. за престъпления срещу държавата и действия, които разцепват единството на партията.  

"Имаше сведения за нестабилност в Пхенян и опити за атаки, включително и от фракции от армията, срещу Ким през миналата година", добавя още Шигемура. Според него е възможно жената на диктатора да не се появява публично, защото е много строго охранявана.

Друга възможност е тя да е ядосала сестрата на Ким, която от миналата година отговаря за пропагандата и агитацията в Северна Корея.

Сред задачите ѝ е организирането на култа на личността на брат ѝ, предполага се, че тя оказва много сериозно влияние върху Ким.

"Смята се, че докато на Ким му липсват политически качества, тя е много по-добра в маневрите, които трябва да го държат на власт. Това е и неината задача", обяснява професорът.