С разпореждане от днес съдия Вера Чочкова, председател на 18-и състав, наказателно отделение на Софийския градски съд, прекрати наказателното производство срещу Румяна Ченалова, съобщиха от съда.

Причината е, че деянията, описани в обвинителния акт, изобщо не съставляват престъпление.

Ченалова бе изправена на съд от Софийската градска прокуратура за работата й като съдия по дело, което е гледала, между частната "ОЕТ Обединени енергийни търговци" и НЕК. Твърдението бе, че е дописвала протокола от заседанията, допуснала е делото без платена държавна такса, приела е копия, а не оригинали от документи и др. Прокуратурата тогава изброи, че с 14 отделни деяния, с които са нарушени ЗСВ и ГПК, тя е опитала да набави облага за ОЕТ. 

Съдийката, която единствена се разприказва за разговорите "Яневагейт", като твърди, че са автентични, изведнъж се превърна в обект на всевъзможни мерки, производства, проверки, разпити, призовавания ту в сградата на ДАНС, ту в следствието и дори веднъж безпрецедентно за съдия бе обявена за национално издирване.  

Днес съдия Чочкова постановява, че...

"С правомощията на съдията докладчик на първия стадий в съдебната фаза на наказателния процес е предвидена възможност за преустановяване на разглеждането на изначално неоснователни обвинения".

Съдия Чочкова посочва и някои абсурди в обвинителния акт - например по отношение обвинението, че Ченалова коригирала протокола от проведено заседание. Там държавното обвинение се "жали" не че секретарката в случая не е била разпитана, а че е разпитана незадълбочено и изчерпателно. В обвинителния акт пише:

“... Въпреки че била призована с цел да бъде разпитана за отразените от нея обстоятелства в съдебния протокол и възприетите по време на съдебното заседание, обвиняемата Ченалова не й дала възможност да отговори на поставените й въпроси, а още при първия опит на свидетелката Пецева да обясни я прекъснала и веднага пристъпила към отразяване в протокола на поправките и допълнението... ”

Не става ясно от кого зависи да бъде разпитан качествено и в полза на обвинителната теза един свидетел - например секретарка.

С произнасянето си Чочкова (която между другото не бе харесана от последния парламент за главен съдебен инспектор, б.р.) напомня, че съдиите имат т. нар. функционален имунитет относно пряката си работа.

"... Видно е, че обвинението в цялост включва извършени процесуални действия и бездействия от съдия по възложено за разглеждане дело...

...Съгласно чл. 132 от Конституцията на Република България съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за своите служебни действия и за постановените от тях актове", напомня съдията.

Тя допълва, че е именно нейно задължение като съдия-докладчик да направи проверка "дали са изложени достатъчно твърдения, които да обосновават недвусмислено липсата на функционален имунитет за съответния обвиняем"...

Но не е само имунитетът:

"В конкретния случай обвиненията по чл. 282, ал. 1 НК и чл. 311 НК са такива, че и без наличие на функционален имунитет съдът следва да оправдае подсъдимата за неумишлено осъществяване на състав на престъпление по служба и за документно престъпление, защото съставомерността им поначало изисква умисъл", пише в решението. (Бел. ред. - и в двата текста, по които е обвинена Ченалова от НК - чл. 282 престъпление по служба, и чл. 311 съставяне на документ с невярно съдържание, се изисква т. нар. специална цел - "с цел да  набави облага..." . Т.е. не докажеш ли умисъла да набави облага, всичко "пада".)

А що се отнася до един от жалоните на обвинението - че Ченалова си е направила оглушки, че ОЕТ не са платили в срок дължимата съдебна такса (те все пак я плащат по-късно, б.р.), инкриминираното бездействие на Ченалова "не е годно да причини имуществена облага", пише в решението си съдийката.

Чочкова пише още:

"По логиката на обвинението, ако ищецът беше внесъл държавната такса по първоначалната искова молба не преди първото, а след второто съдебно заседание например, обвиняемата щеше да извърши три престъпления във връзка с несъбирането й - до датата на първото съдебно заседание, по време на първото съдебно заседание и по време на второто съдебно заседание."

Тя постановява, че прекратява наказателното производство.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок от съобщението до страните.

По-късно днес на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че прокуратурата няма да остави този случай така. Тя обяви, че наблюдаващите обвинители са й казали, че непременно ще протестират решението ред Софийския апелативен съд. Според Арнаудова в постановлението си съдия Чочкова изобщо не коментира второто обвинение срещу Румяна Ченалова - за документно престъпление (това въобще не е така, както личи от изнесеното по-горе - б.р.).

"Това ще бъде знак към съдиите: каквото прецените, извършвайте по делата си - пази ви функционалният имунитет", каза Арнаудова.