Малко преди 13 ч днес в Централната избирателна комисия започна дебат за машинното гласуване - работно обсъждане, заради което излъчването на заседанието бе спряно. Клуб Z успя да се свърже с говорителя на Комисията Цветозар Томов, който обаче заяви, че няма да коментира пред медиите, докато заседанието не приключи.

То е свързано с решението на Върховния административен съд, който след жалба на Нова Република определи, че решението на ЦИК машинно гласуване да се провежда по експерименталните условия - само в 500 секции в страната - не отговаря на изискванията в Изборния кодекс. 

Основен довод на ЦИК бе фактът, че в закона не е постановено изрично, че навсякъде трябва да има машини. Ивайло Ивков от Комисията заяви пред Клуб Z, че е "почти невъзможно" да се организира поръчката на машините до 26 март - деня на вота. Пред съда пък представителки на ЦИК казаха, че поръчката ще е много скъпа и се изисква експертиза и одит на процеса, както и поне 6 месеца за подготовка.

Мартин Димитров, който заедно с Петър Славов от Нова република защитаваха другата страна в съда вчера, е на друго мнение.

"Вижте, те изхарчиха 3 млрд. за "Белене" без никакъв смисъл, така че да не ми се оправдават, че няма пари. Трябва да с направи обществена поръчка, в която да няма една фирма, а да има много фирми, да има конкуренция, и тогава ще се договорят добри цени. Досега са ги взимали тези пари под наем, което е прахосничество според мен."

Той подчерта, че законът трябва да бъде спазен, за да се подсигурят честни избори, за което е ключово машинното гласуване. Той припомни, че двамата с Петър Славов през няколко месеца питат Томислав Дончев как върви подготовката за машинното гласуване и получават неясни отговори.

"Ако някой от ГЕРБ или БСП целенасочено е саботирал този процес, не съм им виновен аз. Всички знаеха, че трябва да има сега машинно гласуване. От 4 месеца се знае, че идват предсрочни избори. Ако са прехвърлили горещия картоф на ЦИК да наруши закона, толкова по-лошо за ЦИК."

На въпрос как ще коментира твърдението на ЦИК, че постоянно са информирали депутатите, Димитров заяви:

"Празни приказки, очаквам оставката на ЦИК."

Клуб Z потърси отново членът на ЦИК Ивайло Ивков. Той бе на друго мнение - организирането на машинното гласуване не е "почти невъзможно", а "изключително трудно".

"Няма невъзможни неща. Предстои да видим."

Той отказа да коментира дали ЦИК би трябвало да подаде оставка след вота.

Междувременно и друга нова дясна формация се включи в темата - "Да, България". Специалистите по електронно управление и членове на Изпълнителният съвет Антоанета Цонева и Божидар Божанов заявиха на пресконференция в Русе, че машините трябва да минат през независим външен одит. Колко това ще оскъпи и забави процеса по поръчка на машините и софтуера не е ясно.