Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Финансовият регулатор във Великобритания и властите в САЩ глобиха Дойче банк с общо 630 млн. долара, заради участие в мащабна схема за изпиране на пари в Русия. Това съобщи Би Би Си.

Клиенти на третата по активи банка в Европа са изнесли незаконно 10 млрд. долара от Русия. Това е станало чрез покупка и продажба на акции през офисите й в Москва, Лондон и Ню Йорк.

Властите съобщиха, че в Дойче банк са пропуснали "няколко възможности" да засекат, разследват и спрат схемата. От германската финансова институция отвърнаха, че са съдействали на регулаторите.

По време на разследването Британският финансов регулатор (Financial Conduct Authority) и властите в Ню Йорк са разкрили, че между 2011 и 2015 г. чрез банката са извършени т. нар. огледални сделки.

Клиенти са купували акции в Москва, плащайки с рубли. След това техни съучастници са продавали същите акции на същата цена, но през лондонския или нюйоркския офис на банката.

По този начин рублите се превръщали в лири и долари и били изнасяни от Русия.

Регулаторите са обвинили банката, че не е засякла измамната схема, както и че е извършвала дейността си по "несигурен и погрешен" начин. Установено е, че вътрешните звена за борба с финансовите престъпления в институцията са неефективни и с недостатъчно служители. Така се стига до санкциите - властите в Ню Йорк са глобили Дойче банк с 425 млн. долара, а британският регулатор - със 163 млн. паунда (около 205 млн. долара).

В допълнение, банката ще трябва да наеме и външна компания, която ще направи преглед на вътрешните й правила.

Би Би Си припомня, че преди две седмици Дойче банк се споразумя с Министерството на правосъдието на САЩ да плати 7,2 млрд. долара (бел. ред. - $3,1 млрд. кеш и $4,1 млрд. под формата на облекчения за клиентите, вкл. опрощаване на заеми). Причината - участието на банката в продажбата на "токсични" ипотечни ценни книжа, довели до финансовата криза през 2008 г.

Британското издание съобщава, че регулаторите са глобили още три големи банки за нарушение на законите за мерките срещу изпирането на пари - италианската Intesa Sanpaolo (235 млн. долара), Agricultural Bank of China ($215 млн.) и Mega Bank of Taiwan ($185 млн.).

 

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Много ми е смешна "принципната" позиция

на германските власти, които хвърлиха сума ти пари за подморска тръба за путински газ и сега строят втора, за да не плащат на поляците, а само на Русия, но иначе са натовски партньори и борци с "Путиновата агресия". Шизофрения, както казал професорът на един автентичен десен, заблуден от номерата на гяволите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.