Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Дойче банк е обект на разследване отстрана на Министерството на правосъдието на САЩ заради подозрение, че е помогнала на руски олигарси да изперат милиарди долари, съобщава Блумбърг. Агенцията разкрива, че съдебният министър на САЩ Лорета Линч е наредила да бъдат разнищени т нар „огледални сделки“, осъществени от филиалите на банката в Москва и Лондон. Финансовите машинации били позволили на руски олигарси да превеждат в чужбина крупни суми без да уведомяват контролиращите органи.

Това е третото следствие срещу Дойче банк в Съединените щати. Американските власти подозират германските банкери в нарушение на санкциите срещу Русия в във фалшифициране на валутните курсове. Най-голямата германска банка успя да постигне извънсъдебно споразумение, според което трябва да плати 2,5 милиарда долара за манипулиране междубанковата лихва LIBOR.

Брокерите, чийто действия ще бъдат разследвани са търгували с акции, купени през Дойче банк от руски клиенти в рубли. Ще бъдат проучени и подобни сделки, осъществени от филиала на банката в Лондон, при които са били придобити същите ценни книжа, но в доларов еквивалент, разкриват експерти пред Блумбърг.

Дойче банк разследва обстоятелствата около търговските сделки, извършени от определени клиенти в Москва и Лондон, които са изместили една друга. Общият обем на трансакциите под въпрос е значителен. Започналото вътрешно разследване цели да установи дали има нарушения на закона, на регулационните правила, а така също разглежда вътрешния контрол в в банката. Дойче банк е уведомила контролните органи и съдебните власти в Германия, Русия, Великобритания и САЩ за предприетото разследване. Дойче банк е предприела дисциплинарни мерки спрямо определени индивиди,“ се посочва в заявление на банката, разпространено от централата и във Франкфурт.

В началото на юни т.г банката съобщи, че проучва изпирането на 6 милиарда долара от руски клиенти. Под лупа били разглеждани сделките с акции, извършени от 2011 до началото на 2015 г.

Финансов експерт от Хамбург посочил, че „сумите, за които става дума не са „фъстъци“, което означава, че фактите няма да бъдат заметени под килима преди всеки регулационен орган от Ню Йорк до Москва измъкне от Дойче банк солиден къс от „парите за протекция“.

Действията на шефката на съдебното ведомство във Вашингтон лорета Линч пък целели да покажат колко сериозно гледат САЩ на преследването на престъпните деяния на Уолстрийт, които предизвикаха едно от другите следствия срещу Дойче банк. Правосъдното министерство е в дъното на вълната от дела среща банки, които са осъществявали спекулативни операции в сянка. Финансовият блог „Зиро хедж“ посочва, че целта на Вашингтон е да принуди играчите на пазара да плащат, за да крупни съдебни глоби. В тази връзка се разкрива, че Държавната финансова служба в Ню Йорк е изискала от Дойче банк да предостави електронната поща, меморандуми, списъци с клиенти и други документи, за да види кои трансакции са помогнали на руски граждани да заобикалят санкциите на САЩ, наложени срещу Русия заради анексията на Крим. „Зиро хедж“ посочва, че в края водевила ще се натрупат нови доказателства за хроничната корупция, която позволява на Вашингтон да дои банките чрез извънсъдебни пазарлъци. В крайна сметка керванът щял да си продължи, но кучетата щели да мълчат, защото са нахранени. Вероятността да бъде вкаран в затвора някой служител на Дойче банк била малка. Имало шансове брокери да бъдат изритани на улицата. „Никой от потърпевшите обаче нямало да остане без препитание, защото в подобни случаи, „палавите търговци“ получавали изгодни оферти за работа от учреждения във швейцарската банкова общност“, с ирония отбелязава водещият блога Тайлър Дърдън.

Според други предположение сигналните изстрели срещу Дойе банка имали още по-далечна цел. Да бъде предупреден кабинета на германската канцлерка Ангела Меркел да остане до гроб вярна на евроатлантическата солидарност и да брани санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия. В Гемания, а и в други страни от Европа все по-често се чуват оплаквания, че ембаргото срещу Русия нанася повече щети на икономиките на Стария континент, отколкото на режима на Путин.