Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Обещахме да разкрием лошите практики и злоупотреби. В двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите вашите аналитични доклади за състоянието в поверените ви министерства и с конкретни предложения за тяхното решаване."

Това каза премиерът проф. Огнян Герджиков на първото заседание на служебния кабинет.

В началото на заседанието проф. Герджиков поздрави служебните министри с: "Добре дошли на всички! На добър час и дано Бог е с нас!". И веднага превключи на работен режим: "Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил - че ни чака кръв, пот и сълзи. Но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа."

"Времевият хоризонт е много близък. Ние не сме като редовен кабинет, който има хоризонт 4 години. Нашето е бягане на 100 м, което значи, че стартът е изключителен важен и всяка десета от секундата може да е фатална. Затова искам да ви призова всички да бъдем максимално мобилизирани и организирани. Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха - експертността и професионализма, да го защитим", каза още служебният премиер.

Герджиков отвори и въпроса за обществените поръчки - една много болна и важна тема за обществото, която присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад.

„Затова призовавам към много безкомпромисен и внимателен анализ относно обществените поръчки. Не призовавам за отмяна на всички поръчки - трябва много да се внимава, защото някъде става въпрос за поръчки с европейски средства и да не се получи така, че вместо "да изпишем вежди - да извадим очи". Искам да ви помоля да бъдете безкомпромисни, когато се открият нередности и нарушения.”, апелира той.

Като следващата много важна тема Герджиков изтъкна председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Вицепремиерът Деница Златева пътува днес с Румен Радев в Брюксел, така че се надявам това официално посещение да даде много сериозен тласък. Не може обаче да разчитаме тя да свърши работата, защото подготовката на това председателство засяга всички сфери и институции. Затова ще ви помоля най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката. Министърът на културата също да даде информация и за културната програма, защото и тя има значение за председателството”, посочи служебният премиер.

Още на първото заседание на служебния кабинет Огнян Герджиков се спря на съдебната реформа.

„Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи. Трябва да имаме предвид, че по време на мандата ни няма парламент и не може да има законодателни инициативи, така че не може да се направи нещо революционно. Но може да се правят стъпки в правилната посока”, каза министър-председателят.

Като следващ приоритет Герджиков посочи приемственост, стабилност и надграждане на успешното усвояване на еврофондовете. И обяви, че очаква от вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова аналитичен доклад за изпълнението на оперативните програми.

Следващ важен приоритет е диалогът с бизнеса и гражданското общество.

"Не може да има успешно ръководство без такава активна обратна връзка. Затова трябва да има Изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящите избори. Трябва да работим и за нормализиране на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Затова ще помоля вицепремиера Илко Семерджиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев да направят необходимото. Ние сме отворени за срещи с големите браншови организации - няма успешно управление без такова взаимодействие", каза Герджиков.

Служебният министър Илко Семерджиев (вляво) и Пламен Узунов, министър на вътрешните работи.
Министърът на енергетиката Николай Павлов пристига на първото заседание на служебния кабинет.
Дневният ред на първото заседание на кабинета "Герджиков".

 

Коментари

 's picture

Виктор Матеев

Голяма засилка. :)

Герджиков няма нужда да се връща чак до Чърчил. Може да цитира и Бойко Борисов, който каза само преди 2 години: мога да ви обещая работа, работа и пак работа. Каза го и го изпълниха - след като бяхме пред поредна национална катастрофа преди две години, днес никой не може да отрече изключително добрите макроикономически показатели на държавата! А и колко работа ги чака за два месеца? Няма да е за по-дълго, да не се надяват.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.