"Чувството за хумор на проф. Герджиков ще бъде необходима противоотрова във време на остра предизборна кампания".

С тези думите президентът Румен Радев представи служебния премиер Огнян Герджиков. Той припомни, че Герджиков е юрист с безспорен авторитет и политик, който е бил изпратен от поста си с аллодисменти, което рядко се случва. Президентът добави, че Герджиков е човек на диалога.

"Скъпи сънародници, от днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Служебното правителство има ясно очертани приоритети - нормално функциониране на държавата до следващото легитимно правителство. Провеждане на честни избори, подготовка на председателството на ЕС. Гарантиране на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Спокойно и ефективно работеща държавна администрация", каза Радев.

Той изтъкна, че трябва да се вземат всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации.

Радев посочи, че в новото правителство има предвиден пост вицепремиер по подготовка на председателството на ЕС.

"Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, те да бъде осветени и предотвратени. Нулева тоелрантност към случаите на корупция. Щщ следя за спазването на върховенството на закона. Призовавам служебното правителство да запази надпартийност", заяви Радев.

Самият Герджиков заяви, че служебният кабинет няма да отрича постиженията на правителството в оставка.

"Добрите неща ше бъдат надграждани, допуснатите грешки ще бъдат поправени", каза Герджиков.

Той припомни, че българите са държавно творчески народ,

"Думата държава произлиза от държа. За да се развива народа той трябва да държи на държавата си. България е нашата държава, българския дух я е възпроизвеждал през вековете. Днес тази задача е пред всички ни", каза Герджиков.

Според него служебният кабинет е като всички останали.

"Навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде поне редуцирана. ако не пресечена. Мога да кажа само, че виждаме смисъла на управлението в усъвършенстване на държавата и институцитите така, че те да служат на обществото", каза Герджиков.

Той заяви, че кабинетът ще положи максимални усилия за запазване на финансовата стабилност, реда и сигурността.

"Отрицанието и омразата да отстъпят място на единението и синергията", заяви Герджиков.