Доналд Тръмп е решен да осъществи това, което искат германската канцлерка Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган – забранена зона за полети в Сирия, съобщава "Шпигел".

“Ще въведа зони за сигурност за хората в Сирия”, обяви Тръмп в интервю за телеканала ABC News. Това ще рече, че в размирната страна ще има зони, където сирийски граждани и бежанци в собствената си родина ще бъдат защитени от въздушни удари на режима на Асад и на руските бомбардировачи.

Същевременно става ясно, че това не е голо обещание на новоизбрания президент на САЩ. Новинарската агенция Ройтерс цитира част от декрет на Тръмп, който президентът всеки момент ще подпише:

“Външният министър съвместно с министъра на отбраната се задължават в рамките на 90 дни да разработят план за изграждане на зони за сигурност в Сирия и на съседните й региони, където сирийски граждани, които са били прогонени от родината си, да могат да изчакат връщането си в отечеството или прехвърлянето им в трети страни.”

Според наблюдатели планът на Тръмп е изненада, тъй като президентът на САЩ поема по-конфронтационен курс срещу Русия. Кремъл категорично изключва създаване на забранени зони за полети в Сирия. Москва винаги е давала ясно да се разбере, че подобна стъпка би била нелегитимна военна намеса и това ще доведе до ответен отговор на Русия.

Да припомним, че през октомври м. г. в Съвета за сигурност на ООН Москва блокира предложена от Франция резолюция за въвеждане на забранена зона за полети в Северна Сирия.

Русия реагира незабавно на интервюто на Тръмп. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Белият дом не е информирал Кремъл за плана си относно Сирия. Правителството във Вашингтон трябвало добре да обмисли всички последствия, до които би се стигнало при изграждане на забранени за полети зони, предупреди Песков.

Предшественикът на Тръмп в Белия дом Барак Обама отхвърли идеята на Берлин и Анкара за изграждане на подобни зони. Аргументът му беше, че с подобна стъпка значително би се разширил военният ангажимент на САЩ в Сирия. Пентагонът пък пресметна, че подобна операция би струвала по един милиард долара месечно. В района трябвало да се изпратят допълнителни бойни самолети и самолетоносачи, както и сухопътни сили, които да гарантират сигурността на цивилното население и същевременно да отблъскват терористи, готови да използват зоните за сигурност за подготовка на пъклените си планове.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп се врече, че ако влезе в Белия дом, САЩ ще ограничат военните си ангажименти зад граница. Сега става точно обратното, поне що се отнася до Сирия.

Планът му крие и огромен риск. При забранена зона за полети би се стигнало до сериозен сблъсък – сваляне на сирийски и руски бойни самолети. Това добре го знае и Тръмп. Когато кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън се обяви за въвеждане на такива зони в Сирия, Тръмп реагира остро:

Ако послушаме Хилъри Клинтън, конфликтът в Сирия ще доведе до трета световна война.”

Сега, броени дни след влизането си в Белия дом, Тръмп прави обратен завой. Не се изключва обаче стратезите на Пентагона да го разубедят. Русия разположи в Сирия противовъздушни ракети от тип S-300 и S-400 и с подкрепата на силите на Асад контролира почти цялото въздушно пространство над страната. Не само не е изключено, а е напълно възможно свалянето на западни бомбардировачи. Засега е въпрос без отговор ще рискува ли Тръмп сблъсък с Русия с непредвидими последствия.