Доналд Тръмп и Владимир Путин ще проведат първия си телефонен разговор като президенти утре, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позова на официални източници от Белия дом.

Първо пресата в САЩ намекна, че разговорът ще се състои през почивните дни. След това Тръмп обяви, че се надява контактът да се осъществи в най-скоро време. По-късно от Кремъл потвърдиха, че разговорът е насрочен за събота, 28 февруари.

"Президентът Тръмп и Владимир Путин, както се очаква, ще говорят по телефона този уикенд според източник от администрацията. Първо позвъняване след встъпването в длъжност (на Тръмп - б.р.)", написа първа в туитър журналистката от Ен Би Си Хали Джексън.

News: President Trump and Vladimir Putin are expected to talk by phone this weekend, per administration source. 1st call since inauguration.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори с "да" на въпрос на Интерфакс дали разговорът на двамата лидери е насрочен за събота.

Путин и Тръмп разговаряха по телефона на 14 ноември 2016 г., шест дни след победата на милиардера на президентските избори в САЩ. И двамата изразиха мнението, че отношенията между Москва и Вашингтон са в "крайно незадоволително състояние". Те бяха единодушни, че трябва да бъдат обединени усилията в борбата с тероризма.

Администрацията на Тръмп е готова да свали санкциите срещу Русия, обявиха в туитър старши научният сътрудник от Аналитичния център Atlantic Council Фабрис Потие и сътрудникът на Politico Сюзън Гласър. Те се позовават на свои източници от Вашингтон. Гласър дори твърди, че е изготвен вече съответният документ и санкциите щели да бъдат свалени едностранно.

По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж открито похвали руския лидер. Путин също се изказа ласкаво за богаташа.

Американските служби обвиниха наскоро в доклад Русия, че с хакерските си атаки срещу Демократическата партия е помогнала на Тръмп да стане президент. Преди десетина дни пък Тръмп заяви,  че е готов да предложи на Путин сваляне на санкциите срещу Русия в замяна на съкращаване на ядрените арсенали.