Руският президент Владимир Путин изпрати официалното си новогодишно поздравление на новоизбрания президент Доналд Тръмп, вместо на действащия  президент Барак Обама, предаде CNN.

В традиционното поздравление Путин изразява надежда, че след като Тръмп положи клетва като президент на 20 януари, ще действа по конструктивен и прагматичен начин и ще предприеме реални мерки за възстановяването на механизмите на двустранно сътрудничество в различните области между двете държави, и ще допринесе за взаимно сътрудничество на международната сцена на съвсем ново ниво. "Глобалните и регионални предизвикателства, пред които са изправени страните ни през последните години, ясно потвърждават, че отношенията между Русия и САЩ са важен фактор за гарантиране на стабилността и сигурността в съвременния свят", се казва в съобщението на Путин до Тръмп, огласено от Кремъл.

Въпреки това, Путин предаде поздрави на Обама, семейството му и на американския народ в отделно изявление по-рано в петък,  в отговор на последната вълна от американските санкции срещу Русия .

По-рано в петък Путин заяви, че Москва няма да експулсира 35 американски дипломати в отговор на американските санкции срещу Русия, както беше препоръчано от руското външно министерство, и че "не бива да се прибягва безотговорно до "кухненска дипломация".

. Rep Lee Zeldin: Путин е умен Обама

 

Тръмп отговори в Туитър, че Путин е много умен, спирайки реципрочните санкции към САЩ.

"Жалко, че администрацията на Обама завършва мандата си по този начин", каза Путин. "Независимо от това, аз изпращам моите новогодишни поздрави към президента Обама и семейството му."