Птичият грип в България се разпространява бързо. За по-малко от седмица огнищата са се увеличили почти двойно - вече са 26 спрямо обявените петнайсет на 30 декември 2016 г. Това показват данни на Министерството на земеделието.

За да се овладее заразата, ще се извърши масово клане на птици в засегнатите райони. И още - ловът на пернат дивеч се забранява в цялата страна.

Ще бъдат унищожени над 116 000 птици, стана ясно след заседанието на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването. Ще се умъртвяват основно патици.

Регионът на Пловдив е най-засегнат от болестта инфлуенца, чийто щам у нас е H5N8. Той е сред най-безопасните за хората, но трябва да се овладее бързо, тъй като често води до появата на по-опасния щам H1N1.

Случаи на птичи грип вече има в 9 области - Пловдив (седем огнища в стопанства за патици), Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Монтана (едно огнище при домашни птици), Ямбол (намерени две мъртви чапли), Кърджали, Пазарджик и Стара Загора.

Националният оперативен щаб взе решение за умъртвяване на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус от 1 километър около констатираните огнища. Целта е заболяването да бъде ограничено и ликвидирано максимално бързо.

Със заповед на земеделския министър Десислава Танева бе въведена забрана за достъп на външни лица, вкл. любителския риболов в няколко водоема и места, обитавани от диви мигриращи птици.

В последните седмица редица европейски държави съобщиха за огнища на птичи грип - Германия, Франция, Ирландия, Чехия и други.