Петнадесет огнища на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) са открити в страната от 16 декември досега. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните след заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването.

Случаите на птичи грип са в 6 области - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Монтана (едно огнище при домашни птици), Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Най-разпространено е заболяването в област Пловдив (седем огнища в стопанства за патици), където има и висока концентрация на промишлени птицевъдни стопанства. Затова Националният оперативен щаб взе решение за умъртвяване на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус от 1 километър около констатираните огнища. Целта е заболяването да бъде ограничено и ликвидирано максимално бързо.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с птичи грип. За да се избегне разнасяне на вируса, е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

От агенцията призовават всички, които са имали контакт с болни птици, да предприемат мерки за защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния лекар.

Със заповед на земеделския министър Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, вкл. любителския риболов в следните водоеми и места, обитавани от диви мигриращи птици:

Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс - област Добрич;

Варненско–Белославски езерен комплекс - област Варна;

Резерват Сребърна - област Силистра;

Защитена зона "Комплекс Калимок" - области Русе и Силистра;

Беленски острови - област Плевен;

Рибарници "Мечка" - област Русе;

Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, "Комплекс Мандра-Пода" - област Бургас;

"Комплекс Стралджа" – области Бургас и Ямбол;

Язовир Овчарица -  област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен;

Язовир Малко Шарково - област Ямбол;

Язовир Огоста и рибарници Орсоя – област Монтана;

Язовир Пясъчник – област Пловдив.