Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вчера се е получила добра дискусия по темата за грешката на Борис Трети да обявим война на Великобритания и най-вече на САЩ. Тезата, че Западът е бил изненадат от това, че България е окупирана, е иновация.

Нейсе - понякога се интересуват повече от изказване на тезата и това е нормално.

Докато бях в Москва, направихме доста по придвиждане на проблема с архивите, които Съветската армия просто е отнесла със себе си. Това, де факто, е всичко за действията на бг правителството и на немската администрация у нас. Много може да се разказва - истината е, че не направихме достатъчно в рамките на условията, които Русия ни постави.

Първо, тя отказа категорично да ни върне оригиналите, но ни предостави възможност да заснемем срещу заплащане (и то не малко) целия архив. Не зная колко това можеше да струва, но със сигурност става дума за милиони долари, само да се заснемат копия. В интерес на истината няколко български учени и дипломати успяха да работят - бяха допуснати, но мащабът на работата беше извън техните индивидуални възможности.

Най-лошото бе, че голяма част от тези архиви изобщо не бяха пипнати, откакто са били изнесени от България. Това затрудни работата, защото руснаците си играеха на "моряшки бой" - вътрешно свързани невъзможности. За да искаш конкретен архив, трябва да се позовеш какво точно искаш, а няма опис. И така до ден днешен.

Но въпросът ми е - какви мислите са били мотивите на Русия да отнесе този архив в Москва, при положение че е разполагала с тотална власт и не се е интересувала от съдържанието?

Ето Ви някой възможни (без да са изчерпателни) отговори:

- архивите са съдържали факти, компрометиращи действията на Съветския съюз, особено около периода на влизането ни във войната и "братския" период между Хитлер и Сталин?

- архивите са могли да провокират проблеми за "новата история" на съветската власт у нас?

- архивите са давали възможност за държане "на кука" на управленския елит от преди 9 септември - или на част от него?

- просто рутинна операция на Съветската армия в окупирана държава?

Знае се, че освен архивите са отнесли доста и по линия на издръжката на съветските войски, СМЕРШ и прочие структури и като като данък окупатор - тези до 55 процента от бюджета, които са отивали за издръжка на НКВД, СМЕРШ и т.н.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

Коментари

 's picture

Mark Watson

Архивите

Основната причина за отнасянето на бъглгарските архиви от руснаците са плановете за унищожаването на третата българска държава. нема архиви. нема опора за историята. нема национална държава. Комунистите са интернационалисти - без родни. Не комунистите са националисти, велико български шовинисти. Демонтирането на българската държава започва с избиване на националния елит, продължава с ликвидирането на лявата опозиция. Конституцията от 47 окончателно унищожава националната държава. Следват колониялни времена. Дори сега когато метрополията се срути ние продължаваме да нямаме държава. Виждате ли руснаците колко са добри в съсипията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.