Във връзка с тази статия направихме преглед на греховете на Запада и много преди тихото легитимиране на плана Лилов-Луканов у нас. Изникна въпросът защо САЩ не "спасиха" България, както направи Удроу Уилсън след Първата световна война, а ни изостави на Съветския съюз? И тогава в разговор с хора, знаещи и които много уважавем, изникна зловещата сянка на решението на цар Борис Трети да обявим война на САЩ и Англия след нападението на японците срещу Пърл Харбър. Защото, съгласете се, че с този акт ние сме си затворили възможността традиционно благоразположените американци да се намесят в определяне на нашата съдба и сме изоставени на Съветския съюз на Сталин.

Та думата ми - какви са били мотивите, защото очевидно не са били военни и кой е взел решението? Тази тема някак отсъства от историята ни, но за сметка на това широко присъства темата за "жестоките" американски бомбардировки над София, които подхранват съвременния антиамериканизъм.

Четох някъде, скалъпено според мен пост фактум, обяснение как Цар Борис Трети искал по този начин да принуди Англия и САЩ да ни завладеят и така да предотврати попадането ни под съветско влияние. Бил сигурен, че ще си запази монархията, докато при съветски вариант нямал шанс. Интересите на монарията пред интересите на България - не е изключено. Мисля обаче, че е изсмукано от пръстите, защото твърдението, че в средата на декември 1941 година царят е провидял как ще свърши войната, е, меко казано, абсурдно.

Но една друга теза ми изглежда с по-голям шанс за валидност и достоверност. Царят, според мен, е изчерпал възможността за негативен отговор на Хитлер, след като не е изпратил войски на Източния фронт. Поради това му е трябвало да обяви война на далечен противник, за когото е смятал, че няма да има реално отражение върху България. Така или иначе заради това да не воюваме на Източния фронт и да не обявим война на Съветския съюз (който след това ни окупира и без да сме били в състояние на война), обявихме война на нищо ненаправилите ни САЩ и Англия, като им охладихме и без това оскъдния ентусиазъм да защитят българските ни интереси. 

За това тезата, че Западът ни е предал - теза, популярна след българската опозиция след 9 септември, е само частично вярна и в нейната основа са грешките на Борис Трети. Грешки, които след това вървят по инерция и в следващите поколения. За това веднъж в ЕС и НАТО - никакво мърдане от там.

Ако можете да обогатите оценките за това време - моля. Съгласете се, че е абсурдно да вините американците и англичаните, че са бомбардирали София, която сама им е обявила война, а значителни части от обществеността подминават окупацията на сила, която не е загубила нито един войник и тогава когато вече сме обявили война на Германия.

Не, не мислете, че това е само история - защото навсякъде виждаме повторение на историята.

Текстът е от личния профил на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.