Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Във връзка с тази статия направихме преглед на греховете на Запада и много преди тихото легитимиране на плана Лилов-Луканов у нас. Изникна въпросът защо САЩ не "спасиха" България, както направи Удроу Уилсън след Първата световна война, а ни изостави на Съветския съюз? И тогава в разговор с хора, знаещи и които много уважавем, изникна зловещата сянка на решението на цар Борис Трети да обявим война на САЩ и Англия след нападението на японците срещу Пърл Харбър. Защото, съгласете се, че с този акт ние сме си затворили възможността традиционно благоразположените американци да се намесят в определяне на нашата съдба и сме изоставени на Съветския съюз на Сталин.

Та думата ми - какви са били мотивите, защото очевидно не са били военни и кой е взел решението? Тази тема някак отсъства от историята ни, но за сметка на това широко присъства темата за "жестоките" американски бомбардировки над София, които подхранват съвременния антиамериканизъм.

Четох някъде, скалъпено според мен пост фактум, обяснение как Цар Борис Трети искал по този начин да принуди Англия и САЩ да ни завладеят и така да предотврати попадането ни под съветско влияние. Бил сигурен, че ще си запази монархията, докато при съветски вариант нямал шанс. Интересите на монарията пред интересите на България - не е изключено. Мисля обаче, че е изсмукано от пръстите, защото твърдението, че в средата на декември 1941 година царят е провидял как ще свърши войната, е, меко казано, абсурдно.

Но една друга теза ми изглежда с по-голям шанс за валидност и достоверност. Царят, според мен, е изчерпал възможността за негативен отговор на Хитлер, след като не е изпратил войски на Източния фронт. Поради това му е трябвало да обяви война на далечен противник, за когото е смятал, че няма да има реално отражение върху България. Така или иначе заради това да не воюваме на Източния фронт и да не обявим война на Съветския съюз (който след това ни окупира и без да сме били в състояние на война), обявихме война на нищо ненаправилите ни САЩ и Англия, като им охладихме и без това оскъдния ентусиазъм да защитят българските ни интереси. 

За това тезата, че Западът ни е предал - теза, популярна след българската опозиция след 9 септември, е само частично вярна и в нейната основа са грешките на Борис Трети. Грешки, които след това вървят по инерция и в следващите поколения. За това веднъж в ЕС и НАТО - никакво мърдане от там.

Ако можете да обогатите оценките за това време - моля. Съгласете се, че е абсурдно да вините американците и англичаните, че са бомбардирали София, която сама им е обявила война, а значителни части от обществеността подминават окупацията на сила, която не е загубила нито един войник и тогава когато вече сме обявили война на Германия.

Не, не мислете, че това е само история - защото навсякъде виждаме повторение на историята.

Текстът е от личния профил на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Те Полша изоставиха, дето и

Те Полша изоставиха, дето и бяха обещали и се беха клели, и чиито полски военни в рамките на британската армия бяха изнесли едни от най-тежките битки във войната... та нас няма да изоставят.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Използването на части от истината

за оправдаване на днешната пропаганда са любопитен, но опасен подход, др. Василев. Нещата с участието ни във ВСВ са съвсем прости. България малко преди и по времето на ВСВ е, както и в момента, изцяло под немско, "западно" влияние. В България доминира немска идеология, България е обвързана с немската икономика, а българската външна политика се прави не в София, а малко по на запад. "Политическият елит" на Царство България - шайка корумпирани превратаджии и мошеници, гравитиращи около крадливата фамилия кобургорски - се храни, както сегашните работодатели на "прозападния" нашенски "елит", от "гешефти", пресипване на държавната хазна в собствените джобове. Нещо повече, към 1935-та тази шайка успешно прави "генералски" преход към "мажоритарна система" като забранява политическата дейност и свободните избори и насилва "царско" управление, при което държавната политика, както тази в момента, съвсем се откъсва от волята на народа. Точно това откъсване обяснява и гравитирането към Пакта, и участието във войната на страната на Германия, поражението, окупацията и т.н. В историята на поражението на България има, разбира се, тъмни петна и за "победителите" - например масовите бомбардировки на цивилното население от Щатите и Великобритания продължават да са военно престъпление, за което извършителите остават ненаказани, Народният съд, попрекалил на места с присъдите, е одобрен от всички Съюзници, а не само от СССР и т.н. Но поуката е една - игнорирането от малка шайка управляващи престъпници на народната воля за мирни и приятелски отношения с държавите от цял свят срещу малко пари и влияние от покдрепящата ги чужда политика винаги ни е оставяла губещи. Затова проповеди от агитпропчици и слуги на силните на деня, които искат и днес да ни заврат в някакви измислени световни противопоставяния трябва да бъдат отсвирвани, осмивани и игнорирани.
 's picture

Kalin Todorov

Оруел

Джордж Оруел смята, че който контролира миналото, контролира и бъдещето. Вероятно това е причината за трогателните опити за пренаписването на историята на Втората световна война.
 's picture

Mark Watson

изоставили ни били.

Ние българите имаме идеята за себе си като за куфар. някой ни освобождава, някой ни пази, някой ни дава, някой ни вкарва, някой ни вади. Кой унищожи гордия народ на третата българска държава? Народ побеждавал на бойното поле и руснаци и турци. Дядо Иван разбира се. По времето на колониалния период. Българите бяха интернационализирани (обезродени) - национал представката беше забранена. Сетне трябваше да бъдем русифицирани за което не достигна време. Но опитите продължават. Но как стигнахме до там? Защо са ни предали англосаксонците? Защото те са таласокрации. Те не изпуснаха морските държави, Европейската междина включително и балканите са театър за телурокрациите Германия, Русия и Автстроунгария. Просто англосаксания не имала цели тук. Ние сме били руско-германски. Дали са ни на Сталин защото той по ни е искал а и не е имало друг. надевали са се че 25% ще са им достатъчни за некаква ръка. Не са познавали Сталин. освен това Европейската междина в планирано да бъде буферната за на между двата блока. Патакламата е трябвало да стане тук. До ядрената оръжие. Царя каквато и да е правил руските палчища щеха пак да минат от тук. Това се случи и в Югославия, което воюва с Хитлер. просто те имаха по друга съдба зашото Тито бе по умен и по алчен от алкохолика Димитров. историята е това - става каквато може. нея не можем да изменим. Можем да променяме настоящето. То не е никак розово, обаче. формално сме в западната зона. Но някак руснаците държат 70%. Ето това е бедата. И това можем да изменим. може би като ликвидираме крепостните на Путин у нас. Или като им .суспендираме избирателните права. Една здравословна диктатура защото в демократичната игра хибридника печели винаги. големия проблем е не дали трябва а кой да я направи. руснаците и това ни отнеха.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Горното и плюсовете за него са илюстрация на

опасностите, които се създават от езика на омразата и "ценностите" на русофобстващия зле прикрит неонацизъм, спонсориран от грантаджиите на работа при "прозападни" олигарси у нас: "И това можем да изменим. може би като ликвидираме крепостните на Путин у нас. Или като им .суспендираме избирателните права. Една здравословна диктатура защото в демократичната игра хибридника печели винаги." Открити заплахи, призиви за убийства, за диктатура и против "демократичната игра", т.е. конституционния ред. Но доколкото са в унисон с антируската линия, няма проблем. "Европейска" му работа.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ИЛИЯНЧО, сам казваш

"навсякъде виждаме повторение на историята".. Ами иди и си виж преговорите в Сан Стефано.. Да си видиш откъде тръгва историята.. Пък да си видиш защо имаме само гара Томпсън. Защо Управлението за специални операции на Чърчил е залагало на Югославия и Гърция. Но не и на България.. Пък за писмото на Начович до президента на САЩ да си прочетеш.. Да ни признаят за ЩАТ, като Куба. Пък да дойдат да ни управляват за 50 години, с опция за още 50.. Ама те не са искали.. Пък тогава да поразсъждаваш за салфетката в Ялта.. Срещу какво с лека ръка са ни разменили..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.