Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мегасделка! Така може да се определи придобиването на българската технологична компания Telerik от американската Progress Software. Двете компании са сключили споразумение, с което базираната в Бедфорд фирма ще придобие българския разработчик на софтуер.

Сделката е на стойност 262,5 млн. долара. Досега никоя друга технологична компания у нас не се е продавала толкова скъпо. Telerik има приходи от над 60 млн. долара през последните 12 месеца. 

"Силата на Telerik е в това да помага на разработчиците да създават елегантен потребителски интерфейс за приложения в облака, както и за локални и за уеб приложения", коментира Фил Пийд, изпълнителен директор на Progress Software, в официално съобщение.

Двете компании ще обединят усилия в предлагането на решения и за разработка на персонализиран интерфейс, поддръжка на свързаност с множество източници на данни и др.

Разработките на Progress Software се използват от над 4 млн. потребители и 47 хил. компании в 175 държави по света. Технологиите на Telerik се използват от над 1.4 млн. разработчици и 450 от петстотинте компании във Fortune 500.

Очаква се придобиването да бъде финализирано в началото на декември т.г. Когато сделката приключи окончателно, основателите на Telerik и представители на управленския екип ще се присъединят към Progress Software.

"Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в "облака", и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на Telerik и Progress", коментира в официално съобщение Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на Telerik.

Компанията е създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. През 2002 г. те се оказват на кръстопът - да се развиват в аутсорсинг бизнеса, който е започнал да набира популярност или да създадат софтуерна компания. Времето ги притиска, тъй като по това времве четиримата приятели току-що са напуснали работните си места и спестяванията им са достатъчни за запазване на бизнеса само за няколко месеца. Решението за създаване на Telerik се оказва повече от успешно. Компанията се развива и в момента има над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. 

Българският екип на Telerik. Снимка telerik.com

 

Ключови думи

Коментари

Американска компания слага ръка на българска. Няма нищо хубаво в тая новина.

Деян

Трябва да си изключително тъп, за да изкажеш подобно становище.

Милен

Американската фирма "слага ръка" на компанията, а българите слагат ръка на четвърт милиард долара :)

franko1880

Комунистите сега ще си изядът г*за, защотот няма да могат да откраднат на момчетата парите! Да са живи и здрави и да си харчат мангизите в България!

Радев

Това са нашите Цукърбърг, Брин, Пейдж и т.н. Да са живи и здрави! Дай боже да има още много като тях в България. Това е бъдещето.

еее

Не се ли пише Зукърбърг?!

Милен

Това не е за вярване, браво на тея типове!!! Направо ме комплексираха :)

Дано по скоро дойде времето в ,което само истински способните ще просперират , а не манипулатори иполитиканстващи .

Браво на тези млади хора. Дано успеем да задържим младите хора в България, за да се съхраним като народ. Можем само да се гордеем с такива хора. Желая им още по-големи успехи.

Що за пародия: Успешна сделка за Телерик?

Недоумявам как може продажбата на Телерик да се нарече успешна мегасделка? С тази "успешна" сделка най-голямата българска софтуерна компания става 100% собственост на американци, а нейните досегашни собственици-българи се превръщат в наемни работници на същите тези американци, които я купуват. И ние се тупаме по гърдите и казваме "Браво"?! Що за пародия? Аз бих казал "Браво", ако Телерик беше купил американската компания Progress Software. Колкото до постъпващите 262 милиона от продажбата - не се радвайте на чужда баница. Собствениците и акционерите на Телерик си знаят най-добре колко от тези милиони ще отидат за покриване на загуби на Телерик и за данъци. Аз бих се радвал, ако от тях поне 10 милиона останат за създаване на нова българска успешна софтуерна компания.

towa sa jalti stotinki v tozi business

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.