Задържаният в събота за извършено тежко престъпление в Берлин Светослав Стойков (27 г.) е пристигнал в германската столица от Лион, Франция.

Това съобщава днес в. "Билд" след разговор с шофьора на автобуса Владимир Квита (47 г.). По данни на най-тиражния германски всекидневник преди това Стойков се е укривал при роднини в Ница.

Квита, който по рождение е чех, споделя как е преминало пътуването. Светослав се е качил в Лион на автобуса на превозвача "Юролайн" в 21,30 ч в петък, 16 декември.

"Той беше придружаван от жена. Тя обаче нищо не каза. Седяха на третия ред седалки", разказва шофьорът.

Владимир Квита, шофьорът на автобуса, докарал Стойков в Берлин.

Той уточнява маршрута – от Лион през Дижон, Кьолн, Хановер, до Берлин – 1517 км при 21 часа път с почивките.

Автобусът е луксозен, разстоянието между редовете от седалки е 74 см, което е удбство за краката. Естествено има климатик и тоалетна. Цената е приемлива – най-евтините места са от 56 евро.

В атобуса Стойков с нищо не е привличал вниманието, пътувал е спокойно.

На всеки 4 часа се полага почивка. Тогава циганинът пушел страстно.

По време на една от паузите шофьорът Квита го е заговорил, тъй като се карал на придружаващата го жена – нервирала го с непрестанните си обаждания по мобилния телефон, и то на висок глас.

"Разговаряхме на български. Научих езика, тъй като 14 години карах камиони по Балканския маршрут и често бях в България", споделя шофьорът на автобуса.

Той разбрал кого е возил и с кого е разговарял едва при пристигането в събота на Централната автогара в Берлин:

"Току що бях паркирал и в автобуса нахълтаха полицаи. Действаха скветкавично."

Впоследствие стана известно, че пътник в рейса е разпознал издирвания престъпник и незабавно е информирал полицията. Униформените блокирали автогарата и задържали Стойков вътре в автобуса без инциденти. Издирваният не е оказал съпротива.

Още същия ден той е бил разпитан, съобщиха от прокуратурата в Берлин. Дал е показания, но признал ли е вина и дали се е разкаял, не се съобщава поради течащо следствие.

В неделя следобед берлински съд наложи на Стойков мярка за неотклонение постоянен арест. Той ще изчака процеса срещу него  в следствения затвор "Моабит" в едноименния квартал на германската столица.

Обвинение не му е повдигнато, тъй като следствието вече се води и за опит за непредумишлено убийство, а не само за нанасяне на тежка телесна повреда, което е доказано по безспорен начин – видеото от метрото, иззети следи, разпити на пострадалата и на свидетели и лекарска експертиза.

Няма отговор на въпроса защо Стойков е решил да се върне в Берлин при положение, че има издадена заповеди за арест – първо национална, а от 15 декември и международна, тъй като се предполагаше, че е напуснал Германия и се укрива в България.

Стойков най-вероятно го е знаел от близките си. А и преди да потъне в неизвестност, не може да не е видял и видеото с бруталната му постъпка, което беше показано по всички телевизионни канали с призиви който разпознае престъпника, да се обади в полицията.

Заповедта за арест на Стойков беше издадена заради нанасяне на тежка телесна повреда на ритната от него в берлинското метро 23-годишна германка. Инцидентът става в 0,30 ч  на 27 октомври. Тогава тя си счупи ръката. Не става въпрос за китката, а за подлакътница или надлакътница, което по немския Наказателен закон се квалифицира като тежка телесна повреда.

Освен това с действията си Стойков би следвало да е съзнавал, че за жертвата изходът би могъл да бъде фатален. Такова е заключението и на медицинската експертиза. 26-годишната жена е можела да загине от удара по стъпалата. Можела е и да падне на релсите и да бъде прегазена от влак. При такава фактическа обстановка следствието се води и за опит за непредумишлено убийство.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в извършване на непредумишлено убийство, Светослав Стойков може да бъде осъден на 10 години затвор. При особено тежки случаи законът предвижда дори  налагане на максимално наказание – доживотна присъда.

Ако получи осъдителна присъда само за нанасяне на тежка телесна повреда, законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.

Какво наказание ще му бъде наложено, в крайна сметка зависи от хода на процеса и от решението на съдебния състав.