Нападателят Светослав Стойков (27 г.), ритнал и ранил тежко жена в берлинско метро, е задържан, съобщиха тази вечер германските електронни и онлайн издания.

Българският гражданин Стойков е бил арестуван днес на централната берлинска автогара в престижния квартал “Шарлотенбург” около 18,30 ч българско време. Явно след заповедта за арест той е напуснал Берлин и днес се е завърнал.

По-рано се пресполагаше, че Светослав Стойков се укрива в България. Редица немски медии изпратиха свои екипи във Варна, след като Нова тв съобщи постоянния му адрес – ромския квартал “Максуда” на морската ни столица. Там екип на Нова тв разговаря в четвъртък с родителите на Цветанка - спътницата в живота на Стойков – Ибрахим и Елмаз, които се грижат за тримата си внуци на възраст между 6 и 10 години. Родителите бяха категорични, че зет им Светослав не е в къщата. А и нямало как да е там при издадена от германските власти международна заповед за арест. Така той щял да бъде задържан още на границата. Оказаха се прави.

Сега става ясно, че Светослав Стойков се е укривал в Германия, а днес е решил да се прибере в Берлин. Така е бил задържан на автогарата в квартал “Шарлотенбург”.

Да припомним нападението

Привечер на 27 октомври четирима млади мъже слизат в метрото на станция “Херманщрасе” в берлинския квартал “Нойкьолн”. Пред тях е млада жена. Един от мъжете, идентифициран впоследствие като Светослав Стойков, я рита силно в гръб. 26-годишната германка губи равновесие, пада по стълбите и чупи ръка, има и наранявания по лицето.

Мъжете спокойно напускат метрото. Преди това един от тях, впоследствие идентифициран като брат на Стойков, се връща и със завидно спокойствие взима изпусната на стъпало от насилника бутилка бира. Всичко това е записано от камера в метрото.

Бруталният случай стана известен чак на 8 декември, след като беше публикувано видеото от охранителната камера. То беше показано по всички тв канали в Германия, за него бе съобщено и в печатните медии. Тогава от прокуратурата обясниха голямото закъснение с това, че публичност на видео записи се дава едва когато са изчерпани всички други възможности за разкриване и залавяне на престъпник. Решението за публикуване на снимков или видеоматериал се взима от съд.

Така в понеделник тази седмица беше разпознат мъжът, прибрал бутилката. Той се оказа българин и бе задържан само за 24 часа поради липса на доказателства, че е участвал в заговор за извършване на престъпление. Приема се, че нападението е било извършено спонтанно. Във вторник българинът, който е брат на нападателя, беше освободен от ареста.

Дали той е назовал имената на останалите трима, засега се пази в тайна.

След като братът е бил освободен от предварителния арест, полиция отива на адрес, на който е бил регистриран основният заподозрян Светослав Стойков, но от него няма и следа.

Стойков е бил предаден на криминалната полиция, където се извършва предварителен разпит. Очаква се утре да му бъде повдигнато обвинение.

По-рано през деня родното МВР съобщи, че търси нападателя и у нас въз основа на получена европейска заповед за арест, тъй като се предполагаше, че се укрива извън Германия.