Светослав Стойков (27 г.), който беше издирван от 27 октомври за извършено от него престъпление в Берлин, ще бъде разследван не само в нанасяне на телесна повреда, а и за опит за непредумишлено убийство.

“Естествено, че следствието се води и за опит за убийство”, заяви говорителят на столичната прокуратура Мартин Щелтнер.

Да припомним, че в 0,20 ч на 27 октомври на станцията на берлинското метро “Херманщрасе” без всякаква причина Стойков рита в гръб 26-годишна германка. Тя губи равновесие, пада по стълбата към перона, чупи ръка, има и наранявания по лицето.

Бруталното нападение е заснето от камера в метрото. Групата от четирима млади мъже се изтегля. Помощ на пострадалата оказват пътници от метрото, които сигнализират полицията и “Бърза помощ”.

С действията си Стойков би следвало да е съзнавал, че за жертвата изходът би могъл да бъде фатален. Такова е заключението и на лекарите. 26-годишната жена е можела да загине от удара по стъпалата. Наред с това е била и близо до релсите, където тя би могла да бъде прегазена от влак.

Светослав Стойков, който беше издирван и у нас с международна заповед за арест, беше задържан вчера в 16,30 ч местно време на централната берлинска автогара, за което Клуб Z съобщи.

Българският гражданин от ромски произход се е връщал в Берлин от Южна Франция с автобус на превозвача «Юролайн», съобщиха първо германски медии. Това беше потвърдено и от столичната прокуратура.

Той е бил разпознат от пътник в автобуса, който е сигнализирал немската пролиция.

Десетки полицаи са чакали рейса на централната автогара в берлинския квартал “Шарлотенбург”.

Стойков не е оказал съпротива при задържането му. Той е бил незабавно предаден на комисариата на криминалната полиция. Очаква се още днес да му бъде връчено повдигнатото обвинение за нанасяне на телесна повреда и опит за непредумишлено убийство.

Досега се смяташе, че Стойков се е укрил в България. Издадена беше международна заповед за арест. Българските власти сътрудничеха на германските си колеги, но престъпникът не беше открит у нас, нито в берлинското му жилище.

Видеото от местопрестъплението беше публикувано едва 6 седмици по-късно – на 8 т. м. Говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер обясни закъснението със законова разпоредба. Видео и снимков материал може да се публикува с цел разпознаване на престъпник, едва когато са изчерпани всички други процесуално-следствени действия за издирване и задържане на криминално проявено лице. Това е последната възможност то да бъде разпознато, което да доведе до арест.

Така в понеделник беше задържан един от четиримата, които бяха показани на видеото. Името му все още не се съобщава, но се твърди, че е брат на Светослав Стойков. Според прокуратурата той не е дал показания, които да доведат до задържането на Светослав. След 24 часа арест мъжът беше освободен във вторник, тъй като не е извършител на престъплението и може да бъде съден единствено за неоказване на помощ на пострадалата германка. Това обаче не е повод за налагане на мярка за неотклонение постоянен арест.

Според немските медии трима от групата са братя, а четвъртият е техен родственик.

Светослав Стойков е роден в Добрич, но постоянният му адрес у нас е във варненския ромски квартал “Макскуда”, където има къща. В момента там живеят родителите на Цветанка – жената, с която Стойков живее на семейни начала. Те се грижат за трите им деца.

Във вчерашния си брой най-тиражният немски в. “Билд” публикува репортаж и потресаващи снимки от ромското гето, затънало в боклуци.

Каквато и заслужена присъда да получи Светослав Стойков, никога няма да може да се изтрие петното, което хвърли върху България.