Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кафявите "медии"... Или известните още като дезинформационни агенции, източник на правителствена пропаганда, съвременната алтернатива на "Работническо дело" и "Правда" и прочие алабализми.

Преди около година обявихме публично, че ще заведем дело срещу основната дезинфомационна агенция пик и по-конкретно срещу фирмения им автор Данка Радева и главния тогава редактор на въпросното нещо Ивайло Крачунов.

Е, направихме го.

И го приключихме, след малко ще ви кажа как.

Процесната дописка, в която адвокат Хаджигенов е наречен "чалгаджия" и че е от "дрийм тийма" на Цветан Василев. И в която само датата се оказа вярна.

Първо ще ви кажа, защото е по-важно, доколко това е едно изцяло безсмислено действие, изначално.

Причината или причините да го направим не са свързани с идеята - колкото и да е изкушаваща - да ги приучим към правилно WC поведение, натривайки им муцуните в стореното, не е по финансови причини, дори не е свързана с доказването на факта, че не сме камила и нямаме гърбици ако и да ни се наложи да го направим в съдебна зала.

Не.

Причината е една и тя е да ги покажем такива, каквито са…….

Сега за безсмислието.

Безсмислено е, защото едно или 100 осъдителни решения няма да променят нищо.

На първо място - клеветата като престъпление с частен характер от страна на обвинението е кошмар (в тези производства не встъпва прокурор, б.р.). Текстът в НК е мъртвороден от момента на писането му.

В цялата ми бурна практика това е едва второто дело с частен характер, което гледам от страната на обвинението, като и предходното беше лично. Не че нещо, ма един варненски адвокат беше написал, че съм излъгал, измамил и не помня още какво клиента му, ако да го бяхме осъдили до Върховен съд, включително.

Та, от страна на обвинението не вземаме дела с частен характер на никаква цена.

Гражданската част на клеветата има един основен законодателен порок – не предвижда санкционна част, т.е. не наказва извършителя, а само обезщетява вредите, ако и колкото си ги докажеш. Не че в нормалните държави нямат жълти медии, ма първо тука са кафяви, не жълти, а там редовно фалира някой издател само с едно решение за клевета, докато тук плащат присъдените обезщетения без дори да ги усетят……

Толкова по правната страна на въпроса.

От обективна страна,поставената цел беше постигната изцяло.

Сухите факти са следните:

Данка Радева е фирмен псевдоним на ПИК, под който пишат основните клевети. Аналогично на блъсковия Калоян Стоев...

За да не се налага да изброявам какво точно не съм, ще ви кажа само, че в хода на делото безспорно установихме и доказахме, че единственото вярно нещо в публикацията беше датата, на която е публикувана…….

Все пак ще си позволя едно лирично отклонение.

Олигарх с наказателни проблеми е мокрият сън на всеки един наказателен адвокат. Дет‘ се вика, това не се случва и през един живот, баси! (по повод твърденията, че е от "дрийм тийма" на Цветан Василев, б.р.)

По същия начин стои и въпросът с твърдението за адвокат на мафията, за което трябва да благодарим на една противна част от ПМ (Протестна мрежа, б.р.).

Та, искам правилно да ме разберете:

По чисто финансови съображения бихме искали да сме адвокат на де що има олигарси с наказателни проблеми у нас и в чужбина, както и не само на нашата мафия, ами и на руската, еврейската, италианската и прочие.

Както и да е, че се размечтахме нещо...

По същество, след като сърбахме всички възможни доказателства, не и преди това, защитата на подсъдимия Крачунов предложи споразумение.

Моите условия бяха декларативно оповестени преди започване на делото и декларирани писмено по делото, а именно:

Целево дарение в полза на Отделението по детска хематология за лечение на деца болни от левкемия в УМБАЛ „Царица Йоанна“.

Отказах да посоча сума, единственото ми условие бе да не е нещо пренебрежимо.

Явно имаме различни критерии за пренебрежимост, но това е нещо, което лесно може да се поправи по един или друг начин, или просто да се има предвид другия път (сумата, която Крачунов е превел, е 2500 лв., б.р.).

Благодаря на всички, взели участие под една или друга форма.

---

Текста на известния адвокат и правозащитник Николай Хаджигенов препечатваме от личния му блог с разрешение на автора (още негови текстове тук).

Заглавието, подзаглавието и някои незначителни корекции са на Клуб Z. 

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Факт.

Фалшивите новини в русофобската преса у нас са ярка демонстрация на твърдението в заглавието.
 's picture

d-r Petroff

НИдялкУ е безспорен лидер в лъжите и дезинформационната мъгла

,не не мъгла,а мрак,който се стеле над всички нас. Разбира се,това си идва по генетична линия. Дядо му, Асен Йорданов (оня от Бивол е брат на НИдялкУ и е кръстен на него) е осъден на смърт, за това,че е предал братя Ченгелиеви( от Айтос) и е убит. Тодор Живков го реабилитира въпреки съпротивата на бургаската партийна организация. А НИдялкУ Клеветника(наречен така от друга светла личност - агент Димитър- К.Кеворкян) пишеше едни оплювателни статии срещу Тодор Живков,та му напомних известните факти,както и от ,кой е назначил за дисидент баща му- Недялко Лъжеца(пак по агент Димитър) и му е дал къщата в Бургас.Вече не мога да пиша в опиканият сайт.Каква трагедия...още не мога да се съвзема...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.