Почти три месеца след първия опит да тръгне делото за атентата в "Сарафово" , изобщо няма признаци това да стане.

Мегапроцесът, по който подсъдими са двама ливанци в неизвестност - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, всеки път "цикли" най-малкото заради прочитането на 44 имена на израелски граждани - всевъзможни роднини на 5-имата загинали туристи. После започва уточняване - кой от тях е редовно призован и на каква фаза са нещата по отношение на разясняване на правата им в процеса и дали са си казали какво искат.

Най-просто казано: делото няма как да започне, докато на всеки един от наследниците на всеки загинал или пострадал не му бъдат разяснени правата - да става частен обвинител и да предявявя граждански искове срещу двамата подсъдми. Да не говорим на какви евентуални пречки ще се натъкне процесът по-нататък...

А днес дори се "появиха" нови роднини на загиналия Амир Менаше. Все пак от израелците никой не се разкарва до София - и слава Богу.

Съдия Аделина Иванова отбеляза, че макар да прави всичко възможно за принципите за бързо и "в разумни срокове" съдебно производство, повечето пъти се събират "само да се гледат".

Днес се оказа, че още не е задействата процедурата по даване права от Висшия адвокатски съвет на юриста Яхи Ранд (процедурата е задължителна, за да може да се явява в зала), когото са упълномощили част от пострадалите. В спецсъда за пръв път се яви уполномощената от него българска адвокатка Красимира Михайловска, макар че още бидейки "никой" в производството, адвокат Ранд няма как да раздава пълномощни, отбеляза съдът...

За да е още по-объркано, един от роднините - Ицхак Шрики оттегля пълномощното си от българския адвокат Владислав Янев, а пък един от защитниците на двамата терористи - адвокат Радослав Николов, изобщо не се появи от Бургас.

Болнични донесоха от името на жената и дъщерята на загиналия български шофьор Мустафа Кьосов.

За капак  част от пострадалите израелци предпочитали  ако може... да не се гледа дело в петък заради религиозните им традиции.

Съдия Иванова отбеляза, че колкото и да има желание, няма смисъл да призовава толкова чужденци (и не само) през януари и февруари и го отложи чак за 29 март.