Нека не бързаме да казваме невинен или виновен - да оставим да мине цялото дело. Не е толкова трудно (да имаш различно мнение, б.р.), когато се запознаеш с доказателствата.

Това каза днес в спецсъда адвокат Калина Тодорова, която защитава служебно единия от ливанците, обвиняеми за бомбата в Сарафово - Мелиад Фарах.

Още нямам дълбоко убеждение, тъй като материалът, който изчетохме, е доста голям, но в съдебното следствие се разкрива истината, каза бургаската юристка.

Тя повтори, че по закон клиентът й е невинен до доказване на противното. Тодорова призна и че трудно се съгласила да защитава Фарах, но е било информиран избор, тъй като първо поискала материалите.

Тя обаче - както и адвокатът на част от пострадалите израелски семейства Владислав Янев, похвалиха прокуратурата, като каза, че "е търсен изключително много, на изключително много места и от много организации", или иначе казано - вложен е огромен труд.

Двадесет и седем минути продължи дългоочакваното първо съдебно заседание за атентата в Сарафово в Специализирания съд в столицата. Двамата подсъдими, които са търсени в цял свят – Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, бяха представлявани от бургаските служебни защитници Тодорова и Радослав Николов (за Хасан, б.а.).

Също така от морския град е командирована с изрична заповед на Сотир Цацаров и прокурор Калина Чапкънова, която водеше почти през цялото време разследването.

Двама са и прокурорите - Калина Чапкънова и Красимир Тренчев.

От 45-имата израелски граждани, които са пострадали или роднини на загиналите при атентата, редовно са призовани по-малко от половината, стана ясно днес. Затова и трите страни – прокуратурата, адвокатите, представляващи пострадалите и служебните защитници на двамата обвиняеми, се обединиха, че на делото не трябва да се дава ход.

Част от израелските семейства са упълномощили свой адвокат – Яков Ранд, който обаче по-българските закони може да встъпи само след сравнително сложна и дълга процедура чрез Висшия адвокатски съвет. Затова съдия Аделина Иванова се отказа от плановете си да продължи делото в края на октомври и го насрочи чак за 10 ноември. Още повече, че октомври се оказва празничен в държавата Израел и има само пет работни дни.

Абсолютно всеки един от дългия списък с имена, който бе прочетен днес, трябва да научи процесуалните си права - да встъпи като частен обвинител, да заведе граждански иск, да заяви какви точно имуществени и неимуществени вреди претендира и т.н.

След съдебното заседание прокурорите Чапкънова и Тренчев не можаха да обяснят какво е затруднило призоваването на множеството израелски граждани, при положение че те са разпитвани в рамките на досъдебното производство. Стана ясно само, че някои от тях са с променени адреси и телефони през годините. Двамата обаче отказаха да отговарят на съмненията на адвокатката Тодорова - че не всичко е 100 % сигурно.

Съдът има амбицията да разпита израелците чрез видео-конферентна връзка, за да не се бави и оскъпява процесът, стана ясно още. Съдия Иванова отчете, че при такава процесуална възможност няма да ги разкарва до България, още повече че някои още не са преодолели психическите травми. 

В залата беше и Ахмед Кьосов, баща на загиналия шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. Той обаче само каза на журналистите: "И вие имате деца..." и разстроен отказа да говори повече.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, пристигнали на летището, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, който е български гражданин, както и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.