80 тома събрани материали, поне 170 свидетели, цели 100 експертизи от всякакъв характер и специфика.

Така изглежда обобщено мегаделото за атентата в Сарафово, което тръгва днес в Специализирания наказателен съд в София. То е там, защото извършителите бяха припознати от прокуратурата за организирана престъпна група (ОПГ).

Мохамад Хасан ел Хюсеини няма да е обвиняем по делото, защото загина при взрива. Въпросът дали е бил камикадзе все още е спорен.

За пръв път в новата ни история върху съдия Аделина Иванова ще падне отговорността да гледа дело от подобен характер.

За терористичната атака от 2012 г. задочни обвинения имат ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, също ливанец, но и с канадско гражданство (макар че двама не стигат за ОПГ, б.р.)

Двамата са обвинени за това, че в съучастие с Хасан Ел Хюсейни, който се самовзриви на летище "Сарафово", са организирали и осъществили атака срещу групата израелски туристи в България.

По време на почти 4-годишното разследване имаше огромен брой съдебни поръчки, чието изпълнение доведе до многократни удължавания на срока. Междувременно двамата подсъдими са обявени за международно издирване с червена бюлетина от "Интерпол".

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При нея загинаха петима израелски гражданишофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.