Очевидци и близки на пострадалите след влаковата катастрофа и взрива на цистерна с пропан-бутан в шуменското село Хитрино, отнел досега 5 живота, разказаха, че полицията и пожарната не са дошли навреме за помощ. Пред Нова тв Шерафидим Ахмет разказа:

„Жена ми жива изгоря, не дойдоха на време да изгасят. Час и нещо чакахме", каза мъжът. По думите му веднага след взрива, когато всичко наоколо лумнало в пламъци,  хората са се обадили на телефон 112, но помощта се е забавила твърде дълго.

54-годишната му съпруга Алифе е работила в пекарната на селото. Тя се намирала съвсем близо до мястото на взрива. Жената е била отказана с тежки изгаряния в болницата във Варна.

„Казвам: „Идете, гасете там, хора има", а пожарникарят ми казва: „Не ми давай акъл". Половината бяха пияни", твърди Ахмет.

Пред телевизионните екипи на мястото на трагедията хора от селото разказват, че част от противопожарните автомобили били отишли на място без да са заредени с вода, за да гасят пламъците. Бившият шеф на пожарната ген. Кирил Войнов обаче заяви пред Нова тв, че няма автомобил на службата, който да не е зареден с вода. Той защити пожарната с думите:

„Направена е перфектна организация за събиране на допълнителни сили и средства от Варна, Търговище, Разград, Русе. Недостойно е да се вменява вина на българските пожарникари, които са поели този риск”.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов също заяви, че работата на пожарната е добре организирана.

„Убеден съм, че са дошли възможно най-бързо. За съжаление, когато настъпи подобно събитие, хората очакват да им се окаже помощ на момента, но не винаги това е възможно”, каза Костов. 

От пресцентъра на МВР заявиха следното:

"Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 ч сутринта - 15 минути след подаване на съобщението за взрива. Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място".

В момента на място работят 200 пожарникари. По думите на директора на пожарната главен комисар Николай Николов има пряка опасност за спасителните екипи в Хитрино. Той посочи, че спасителните екипи продължават да търсят оцелели под отломките и това е първият приоритет.

Според него няма риск за жителите на Хитрино не са застрашени, а община Шумен е в готовност да предостави допълнително жилища за евакуираните, ако това се налага.