Краят на казуса с това дали Реформаторският блок би направил опит да формира правителство в този парламент се оказа... предпоследен. 

Няколко часа, след като съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски (ДБГ) обяви, че има единодушно решение РБ да върне веднага мандата на президента Росен Плевнелиев, ако той го връчи на тях в понелник, от централата на СДС пристигна нова позиция.

В новата версия за събитията, дошла от "Раковски" 134 се твърди, че въпросното обявено от Зеленогорски решение не е окончателно, то е на "част от ПГ", взето е без да има кворум на заседанието на групата и е в разрез с решение на Изпълнителния съвет на Блока от петък. СДС предлагат в понеделник - 12 декември, да се свика заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група, които да вземат "окончателно решение".

Ето пълния текст:

Във връзка със заявеното днес мнение на част от ПГ на РБ, че Блокът  трябва да върне мандата за съставяне на правителство, ако бъде връчен в понеделник от президента, СДС изразява следната позиция:

На 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ взе решение, което беше огласено пред медиите и публикувано на официалната страница на РБ.  В това решение се казва:

„Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната.Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху:

· борба с корупцията

· съдебната реформа

· образование и здравеопазване

· отбрана и сигурност

· енергетика и икономическа стабилност

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството.

Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно.“

Това решение на ИС на РБ беше последвано от консултации с Патриотичния фронт, на които Блокът получи уверение за подкрепа, при определени условия, които РБ не отхвърли. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации. 

Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани. 

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев.

Източници на Клуб Z сред присъстващите на днешната сбирка разказаха, че от 22 депутати по списък в парламентарната група (защото избраниците от ДСБ и Гражданския съвет са част от нея, въпреки че не подписаха новото споразумение на РБ - б.а.), на заседанието са присъствали 13 души. Сред тях и депутатите от СДС Румен Христов, Борислав Миланов и Никола Хаджийски. Отсъствал е Костадин Марков. Хаджийски стоеше редом до Зеленогорски, когато той представяше позицията, че мандатът би бил върнат веднага на президента Плевнелиев в понеделник. Ако бъде даден.

В дискусията какво решение да се вземе е имало нюанси - от синята партия са споделили, че е по-добре да се изчака, мандатът да бъде взет и да се направи опит за нова консултация с ГЕРБ. След това - да бъде върнат. На подобна теза е бил и Борислав Великов от БНД. От НПСД са потвърдили тезата си, че в правителство с Патриотичния фронт не могат да участват, но ако се стигне до такъв развой и се вземе общо решение на Блока - няма да пречат, твърдят източниците ни. ДБГ са отстоявали позицията, че в тази ситуация, когато представители на ГЕРБ неколкократно са заявили, че не вариант за нов кабинет, то е редно той да бъде върнат веднага. Това е била и тезата на НПСД, заедно с аргумента, че това е коректно и към държавния глава.

Разговорът между депутатите бил спокоен. Различни са версиите обаче дали се е стигнало до гласуване сред 13-те или не. Но общото впечатление е било за съгласие около незабавното връщане на мандат, ако той бъде връчен в понеделник. 

ПГ на РБ по правилник взима голяма част от решенията си с мнозинство от 2/3. Практически, ако базата е общата численост на групата, то е трудно постижимо - 14 депутати, ако на сбирките не присъстват депутати от "опозиционното крило". Идеята вчера всъщност бе да се вземе решение кой ще е представителят на ПГ на РБ, който ще вземе мандата.

Сега се очаква решение дали ще бъде свикан Изпълнителен съвет, както искат от "Раковски" 134.