Парламентарната група на Реформаторския блок реши - третият мандат за съставяне на правителство ще бъде върнат веднага, ако президентът Росен Плевнелиев го връчи на тях в понеделник. Това обяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски след заседание на депутатите в парламента.

"Парламентарната група на Реформаторския блок, оценила това, че в този парламент няма реформаторско мнозинство, което би дало възможност за създаване на нов кабинет, ние взехме решение, че при евентуално връчване на мандата на РБ - ще го върнем веднага. Ние благодарим на президента Росен Плевнелиев, че оценява нашата роля, ние сме една евроатлантическа политическа сила. Благодарим на Патриотичния фронт за заявката за евентуална подкрепа.", обяви Зеленогорски.

Той обясни и основната причина за решението, което е взето единодушно - фактът, че от ГЕРБ ясно изразиха, че не биха покрепили кабинет в този парламент. По думите му РБ е направил всичко възможно. Сега обаче е ясно, че ще се отива на предсрочни избори.

"Ние сме готови за избори и тръгваме", декларира Зеленогорски.

По повод идеята на военния министър Николай Ненчев - един от лидерите на партии в Блока, настоящият кабинет в оставка да остане на поста си като служебен кабинет, Зеленогорски обясни, че има президентска институция, има конституционалисти и решенията са в техните ръце оттук нататък. 

Според съпредседателя на ПГ на РБ от днес до понеделник има време и дали държавният глава ще реши да даде третия мандат другиму след решението на десните си е негово. 

На заседанието на ПГ на Блока не присъстваха депутатите от ДСБ и част от тези от Гражданския съвет. Според участници в сбирката това е нормално, тъй като те самите вече не са част от обединението, след като не са положили подписи под новото споразумение. Въпреки това формално парламентарната група е цяла, а според правилника й решения се взимат с мнозинство от 2/3. В случай, че в "управляващото крило" на РБ имаше разногласия, това би могло да създаде проблем с решенията. В случая такъв няма, тъй като останалите депутати смятат, че ново правителство в този парламент практически не е възможно. 

Оттук нататък на ход е президентът Плевнелиев. В конституцията няма срок, в който той трябва да назначи служебно правителство. Той самият обяви преди седмица, че ако се стигне до тази процедура за трети път в мандата му - ще си поеме отговорността. 

 
Според основния закон Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, тъй като е в последните три месеца от мандата си. Така че най-ранната дата за прекратяване на мандата на 43-ия парламент е 22 януари - денят, в който в длъжност би трябвало да е встъпил новоизбраният държавен глава Румен Радев.
 
Ако Плевнелиев назначи служебно правителство, то Радев има право, но не и задължение да подмени състава му, припомнят конституционалисти. Самият Радев отказа поканата на Плевнелиев да редят временното правителство заедно.