Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в Народното събрание, че партията му няма да подкрепи избирането на правителство с мандата на Патриотичния фронт. 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза точното обратното - че дължат подкрепа на патриотите заради тяхната подкрепа преди две години. 

Последваха обаче разногласията по приемането на бюджета за 2017 г. Цветанов посочи като конкретни причини за промяната в позицията поведението на Патриотичния фронт, предложението им за минимална пенсия от 300 лева и отказа им да подкрепят внесените от правителството текстове.

"Няма да участваме в съставянето и формирането на кабинет в 43-тия парламент. Най-правилният избор е да вървим към предсрочни избори", каза Цветанов.

Той припомни, че ГЕРБ вече е заявила, че няма да се възползва от реализирането на мандат, като същото са казали и от БСП.

"Не можем да заложим принципите, които има ГЕРБ и да се съобразяваме с политики, които не съответстват с цялостния модел на държавата", каза още Цветанов.

Той изтъкна, че тези действия на ГЕРБ са съгласувани с премиера Бойко Борисов.

"Своевременно сме информирали премиера за решението, което сега обявяваме. Той се съобразява с решението на парламентарната група и смятам, че това, което казваме днес, е последно и окончателно", обясни Цветанов. 

[[nid:47630]]

Според Цветанов предсрочните избори ще създадат условия, в които да се чертаят политики и да няма отклонения от заявеното от ГЕРБ преди 2 години. Той призова добрия тон между парламентарно представените партии да бъде съхранен.

"Един парламент не може да бъде полезен за обществото, ако реализираме или залитаме в популистки решения, които няма по никакъв начин да дадат решения за наслагваните проблеми във времето. Това, което ще направим, е да не участваме във формирането на кабинет в 43-ия парламент", заяви Цветанов.

Въпреки че предложението за 300 лв. минимална пенсия не мина, а пленарната зала днес поправи вчерашния отказ да се гласува приходната част на бюджета на Държавното обществено осигуряване, шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че в ГЕРБ са обезпокоени от лансираните идеи. Тя повтори, чe за такова рязко увеличение на пенсиите  ще са нужни 1,6 млрд лв., които ще бъдат отнети от сектори като образование и здравеопазване. А хората, които са се осигурявали дълго време и на високи суми, ще бъдат демотивирани, защото разликите в пенсиите ще са минимални. Според Стоянова това не са политики, а популистки предложения с цел извличане на дивиденти за предизборната кампания.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от вчера до днес ГЕРБ и патриотите не са могли да се разберат за постове. влияние и министерски кресла.

"Ние подкрепихме с гласуване предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 200 лв. и да се преизчислят всички пенсии по нов коефициент. Това не е популистки ход и не за пръв път го правим", заяви Нинова.

Според нея решението на ГЕРБ е правилно и се потвърждава тезата на БСП, че 43-тото НС е с изчерпан потенциал.