Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на друга парламентарна формация, например Реформаторския блок, ако президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство на нея. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред Клуб Z.

"Не е задължително. Въпросът е да няма избори".

Това каза Симеонов на въпрос дали патриотите биха работили за кабинет в този парламент само ако мандатът бъде връчен на тях. Симеонов все пак направи уговорката, че за да подкрепят едно правителство, първо трябва да видят неговата програма.

Симеонов каза още, че патриотите са длъжни да вземат мандата, ако той бъде връчен на тях. 

"Затова сме в парламента, за да поемем своята отговорност пред нашите избиратели. Те не са ни пратили тук да играем в някаква политическа рулетка, а да изпълним нашия дълг такъв, какъвто са ни го възложили. Дългът е, след като има риск държавата да бъде хвърлена в безвремие и в криза, да се направи и невъзможното, но да не се допуска това", заяви Симеонов.

Той заяви, че следващият премиер трябва да е патриот и допълни, че патриоти има и в ГЕРБ, и в БСП.

"Патриоти няма в ДПС и ДОСТ. Там има добре организирани структури с цел разграждане и разрушаването на държавността", заяви Симеонов.

Малко преди това лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че той няма да пречи на това Реформаторския блок да получи мандат за правителство. Кънев може да бъде пречка, тъй като все още е съпредседател на парламентарната група на реформаторите. Той обаче заяви, че ДСБ и депутатите, които са в опозиция, няма да подкрепят нов кабинет.

Найден Зеленогорски от ДБГ също е позитивно настроен към евентуално ново правителство още в този парламент:

"Много скоро ще има яснота дали ние бихме опитали да реализираме мандат".

Зеленогорски обаче допълни, че в момента реформаторите по-скоро работят за предсрочни избори, които ще бъдат в края на март или началото на април.

"Необходимо е да анализираме ситуацията и да решим продължаваме ли и по коя политическа програма. За нас, ако има правителство, то трябва да продължи по програмата, по която беше създадено настоящето правителство в оставка, с известни минимални корекции. Ако си мисли някой, че ние бихме подкрепили големи харчове и бихме поставили под съмнение финансовата стабилност на държавата, вероятно се лъже", коментира Зеленогорски.

[[nid:47630]]