Бившият футболист на българския ЦСКА Филипе Машадо е последният капитан на бразилския "Шапекоензе" преди самолетната катастрофа в Колумбия, погубила почти целия отбор, сравняван от мнозина с английския "Лестър".

 

Машадо е защитник, обличал екипа на "армейците" в последния шампионски сезон - 2007-2008 г. А дни преди трагедията "Шапекоензе", воден от Филипе, пада с 0:1 от "Палмейрас", който става шампион на Бразилия след дълга суша.

Знамената през КОНМЕБОЛ са свалени втори ден.

След финала за Купата на Южна Америка срещу "Атлетико Насионал" от Меделин, Машадо планирал да отиде на почивка на Карибите заедно с легендата на аржентинския футбол Марио Кемпес. Това споделя Осмар Машадо - бащата на загиналия играч, пред пресата в Бразилия.

Така осъмна бразилското посолство тази сутрин. Снимка фейсбук

Феновете на ЦСКА тъгуват за игралия два сезона на "Армият"а бранител. Те поставиха снимки, надписи и свещи пред посолството на Страната на кафето в София.

Целият свят тъгува за "Шапекоензе". Както писахме вчера, от "Атлетико Насионал" призоваха футболната асоциация на Южна Америка да връчи купата на "зелено-белите". А тимове от цял свят предлагат да предоставят без трансферни суми свои футболисти, за да може "Шапекоензе" да започне следващия шампионат на Бразилия.

Хиляди запалянковци на "Шапе", както галено наричат отбора, се стекоха на клубния стадион, за да отдадат почит на загиналите. Там бяха онези играчи, шефове и служители, които по някаква причина не тръгнаха на път за Колумбия. Целият град Шапеко в южния щат Санта Катарина е осеян с места, на които се палят свещи и поставят вещи, символи, шалове, фланелки...

Щастлива случайност пък запази живота на един от вратарите на тима - Марсело Бук, и на Матеус Сароли, син на треньора. Първия имал рожден ден и получил разрешение да не пътува. Вторият забравил паспорта си и се върнал от летището у дома. Неговият баща Кайо Жуниор е сред загиналите.

И двамата късметлии бяха на стадиона снощи. Сароли държа реч и призова запалянковците и приятелите на отбора да се обединят и да бъдат силни, за да се преодолее трагедията.

Дори арката на стадион "Уембли" свети в зелено в памет на жертвите на катастрофата. Цветовете на бразилския тим са в зелено и бяло.