Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Слушам един от сценаристите в „Шоуто на Слави“ да обяснява, че те са внесли законопроект за изменение на ИК, съобразен с волята на суверена, и че депутатите са морално задължени да го приемат. Предавам смисъла, не цитирам буквално.

Добре, но този законопроект НЕ Е съобразен с волята на суверена. Да, над 70% гласуваха за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Но почти същият процент гласуваха преди година и за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Вярно е, че бяха по-малко като абсолютен брой. Но не бяха хич малко, пък и гласуването на избори тогава не беше задължително.

Според мен е леко безпринципно да се настоява депутатите да се съобразят с волята на суверена тогава, когато тя съвпада с волята на „Шоуто на Слави“, а да не се съобразят тогава, когато това съвпадение го няма, май. Още по-безпринципно е да се предлага законопроект, който не само не предвижда въвеждането на дистанционно електронно гласуване, но всъщност предвижда точно обратното. Защото предложението за 9 едномандатни района извън страната, например, явно няма предвид възможността българските граждани извън страната да гласуват дистанционно. Та те не са 3,5% (колкото са 9 района), а около 20% от всички български граждани с право на глас.

Парламентът трябва да избира между две възможности. Първата – да уважи волята на хората, изразена и в двата референдума достатъчно убедително и да приеме закон, въвеждащ и мажоритарното, и електронното гласуване, приемайки с това всички плюсове и минуси от такава промяна. Втората – да стъпи на формалното основание да не променя изборното законодателство прибързано, тъй като и при двата референдума не е достигната активност, която да прави решението, взето чрез референдум, задължително за парламента. Всичко друго е двоен стандарт и подигравка с волята на суверена.

Мнението на Цветозар Томов е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Много добре го е казал другарят.

"Леко безпринципно е да се настоява депутатите да се съобразяват с волята на суверена, когато съвпада с волята на "Шоуто на Слави" и да не се съобразяват, когато няма съвпадение" Единственото, което е пропуснал е, че това трябва да важи не само за "Шоуто на Слави", ами и за всички останали "шоута", например за "шоуто на Бедров", "шоуто на Кънев" и т.н.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.