Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първо Слави Трифонов правеше само шоу.

После направи референдум.

Сега се опитва да направи друга България – мажоритарна, с най-доброто правителство, което парите могат да купят, в едномандатни избирателни райони.

Трифонов е местен медиократ. Опитва се успешно да осребри популярност, натрупана от масови вкусове, страхове, омрази.

Мили приятели с умни глави, с по един вагон книги в тях, с многобройни дипломи, с впечатляващи CV-та, с таланти, постижения, признания, награди, защо допуснахте това?

По всичко личи, че депутатите искат да узаконят онова, за което “народът” е гласувал след месеци манипулация, заради незнание, наивност или разочарование от всичко и всички.

Трифонов се опитва да продава резултата от референдума като “плесница” за цялата политическа класа, но тя приема “шамара” с нескрит ентусиазъм.

Защо през цялата кампания на шоуто никой не припомни близостта на неговия водещ с един от покойните престъпни босове у нас?

Защо никой не се притеснява, че такъв човек води популярно движение за конституционни реформи?

Защо само отделни гласове в българската чалга-пустиня крякат като Радичкови жаби из фейсбук: “Как така?”

Как така първият законопроект, следващ от референдума, предлага червената Мая Манолова – прословутата изборджийска законодателка на КОЙ?

Защо никой не отбеляза, че в разрез с елементарни стандарти в предаванията на шоуто се канят само съгласни с водещия и те заедно вкупом окепазяват мислещите иначе, които никога не са поканени? Каква по-лесна пропаганда при липса на опонент?

Защо никой поне не се опита да обясни на хората как и защо ги лъжат?

Наистина ли това ли е информационната ни грамотност? Ако е такава, кажете на Путин да не харчи пари за хибридки в България. Излишно е.

Трифонов е поредният медиократ. Такива са Тръмп, Орбан, Фараж, Грило. Такъв беше Берлускони.

Опазил ме Господ да ги сравнявам с нашия Славчо. Всеки народ се оглежда в своя медиократ. Нашето ниво очевидно е Трифонов.

Навсякъде простолюдието е мнозинство и има идоли. Но не навсякъде обществата пускат тези идоли в политиката. Присъствието им там е признак на криза. Като например "Брекзит".

Защо, мили приятели, Трифонов може да води след себе си 2,5 милиона души, а вие не можете?

Защото сте му отстъпили мястото си и отговорността да водите. То е било празно и той го е заел.

Ако някой е обидчив, моля да не чете надолу.

Под “мили приятели” имам предвид най-вече т.нар. НПН (не подкрепям никого) интелигенция, макар тя да се прояви не в референдума, а в гласуването за президент. Според мене обаче и Трифонов й дължи немалка част от успеха си.

НПН-елитът така и не разбра за какво беше изборът. Той беше за посоката на България, а те гласуваха за собствената си липса на посока. НПН = не признавам никого. Тяхната цел на гласуването се изчерпа със самооценката – да не се опацат с някого от неприятните кандидати. Съжалявам, но такъв избор е егоистичен.

Той е и малодушен: НПН = не променям нищо. За да поискаш промяна, или да й се противопоставиш, трябват характер, смелост, решителност. НПН оставя подобни изисквания за другите. Те не трябват, ако си доволен само да недоволстваш умно и красиво.

Такъв избор е и глупав. НПН = не постигам нищо. И постигането НПН-тата оставят на други. Другите, естествено, се възползват. БСП спечели първа изборна победа от 11 години с външен за нея кандидат. И то – с резултат, който никой от нейните сегашни политици не може да постигне посмъртно.

Избирателната система, която референдумът й сервира, сега може да й върне изгубения статут от миналото. Мажоритарна избирателна система преди всичко ще измете от Народното събрание всички НПН-та. Те дълго няма да видят депутатско място, защото големите партии, които тази система облагодетелства, няма да искат да я сменят. Тя, не само че няма да промени статуквото, а ще го циментира в изчистен  от малцинствени примеси вид.

Най-сетне такъв избор е и безотговорен. НПН = не ми пука за никого. Изборът наистина е личен, но последствията ги носим всички. А те се очертават – НПН = няма повече надежда.

И всеки път, когато се заоплаквате от “биомасата”, водена от “чалгаджия”, си отговорете честно: защо тя да предпочете пред него малодушен, глупав и безотговорен егоист?

Това че Трифонов води България към промяна на Конституцията, показва преди всичко, че няма кой друг. Това е проблемът, а не че народът бил “прост”.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Поредният куф опит за "автентичен елитизъм"...

"Навсякъде простолюдието е мнозинство и има идоли. Но не навсякъде обществата пускат тези идоли в политиката" Да, не навсякъде пускат идолите на "простолюдието" в политиката. На такива места властва "елит", които у нас ги наричат "олигарси". А там, където това е възможно го наричат "демокрация", т.е. управление на простолюдието.

:)

Партийно - парламентарното управление е масово разпространено. Където партиите са демократични, има демократично управление. Където партиите са олигархични, има олигархично управление. Ще ви е трудно ли да познаете коя е партията на Пеевски/като аватар/? А на Гергов и компания? А на Цв. Василев? А на Прокопиев и Донев?
 's picture

Ognian Deyanov

Простолюдието и неговото управление.

Простолюдието и неговото управление не е демокрация.Затова трябва много да се внимава с референдумите.Образованието трябва да е задължителен критерий.Да не се допуска объркване на интелигентни с олигарси.

Хм

Желев, темата за мажоритарните избори не е тема за Слави. Темата за мажоритарните избори е тема как функционират партиите. Що то змажоритарни избори значи изборност от долу нагоре и отчитност от горе надолу. Това нещо да ти напомня? Функционирането на партиите: Централното ръководство на БСП е съгласувало позиция за три НЕ на референдума. От симпатизантите на БСП с ДА са отговорили съответно 73, 66 и 80%!!! Някакъв коментар за "демократичността" на БСП, а? А за другите партии, щото БСП е само пример??? Централни ръководства, тотално откъснати от редовите членове и симпатизанти. Как се променя това???
 's picture

Роси

Уф, прав сте, г-н Желев...

Но какво да правим все пак ние, които не искаме тези, които ги искат олигарси, шоумени и прочие?!? Тези, които ние искаме и за които гласуваме, отдавна са в малцинство... Мнозинството от хората в държавата не искат тези, които ние, малцинството, искаме! Аз лично, да не обобщавам за другите, не можех да избирам между Цачева и Радев. Просто нямах ход... Но все пак отидох и гласувах... Нямам Повече Надежда, не искам да съм част от тези, които се юрнаха на референдума, не мога...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.