Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Със 118 гласа "за", 6 "против" и трима въздържали се Народното събрание прие въвеждането на експериментално дистанционно електронно гласуване. Така за въвеждане на редовен електронен вот може да се говори след 1 януари 2018 г. 

В края на октомври м.г. заедно с местните избори се проведе и референдум "за" и "против" електронното гласуване. На този референдум над 1,8 млн. граждани се обявиха "за" въвеждането на този вот. В допитването участваха над 20% от избирателите, но не броят им не достигна избирателната активност на последните парламентарни избори, за да бъде резултатът от референдума задължителен. Затова до края на този месец според закона за референдумите парламентът трябва да вземе решение дали да има електронно гласуване. 

ВДИГНАХА ПРЕФЕРЕНЦИЯТА ЗА МЕСТНИЯ ВОТ

Тестовото електронно гласуване ще се провежда на три последователни вота, включително и частични избори, ще се въведе и на едно място извън страната. Всеки български гражданин ще може да се регистрира за тестовете. Гласовете, подадени хо този начин няма да бъдат официални.

ЦИК ще трябва да създаде специално звено, което да разработи правилата на електронния вот, както и да подготви подробна разяснителна кампания, решиха депутатите.

Избирателите ще могат три пъти да сменят гласа си преди финалния ден на вота. Целта на това обясни депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов:

"Това е една гаранция за неупражняване на вот под натиск."

Според Филип Попов от БСП обаче това не е никаква гаранция:

"Няма компютърен специалист, който да ви гарантира, че някой няма да седи до рамото на избирателя и да му казва как да гласува или да гласува вместо него, независимо дали един, два, или три пъти."

Социалистът определи експерименталното електронно гласуване като "електронна игра".

"Вие направихте една скъпоструваща електронна игра, електронна игра, която ще се поеме от бюджета."

След гласуването се изказа и лидерът на социалистите Михаил Миков:

"Гласувах против, защото с тези текстове се дава възможност за манипулация на електронното гласуване, и това е заложено в ал. 13, където специализираното звено координира дейността си с Министерския съвет. Забележете, не с ЦИК. Това означава, че актуалният МС ще контролира резултатите на електронното гласуване."

Текстовете в преходните и заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс поставят основни задачи и условия, които дистанционното електронно гласуване трябва да тества в следващите години. 

Последната алинея от гласуваното днес предложение предвижда ако тестовете бъдат успешни - тоест се гарантира тайната на вота, сигурността на системата и има осигурен граждански контрол над изборния процес, на Евроизбори 2019 да се проведе първото реално дистанционно електронно гласуване.

Пълният текст на предложението можете да прочетете тук, страници 66-73.

Ключови думи

Коментари

Avatar

Пърдан как е гласувал? Въздържал се?

Само хлопатар може да има такава фиксация.

Avatar

От Фейсбук - коментар. не съм проверявал данните: Турците извън Турция гласуват само в консулства и посолства за изборите в Турция! НО ДРУГОТО Е ПО- ВАЖНО: ОТ 5 мил. ТУРЦИ, ЖИВЕЕЩИ зад граница ГЛАСУВАЛИТЕ СА 2, 5 мил - 50 %! А, българите - от 1,5 мил зад граница - гласували 138 000 - ПО-МАЛКО ОТ 10% !!!!!!! Ей, това е българинът: незаинтересован, нагъл, претенциозен МРЪНКАЧ и ПРЕДАТЕЛ!!!

Югозомби

И след целите рев, гняв и истерия, обвинения в неискане да гласуваме, отмяна на демокрацията и опраскване на всеки и всичко, от Изборния кодекс до Манол Глишев, някой може ли да обясни просто, ясно и конкретно в какво всъщност се състоят проблемните промени в избирателното право във вида им, в който биват приети? Или дебатът за предложенията в хода на процеса не можеше да бъде по.зивилизовам, но непременно трябваше да бъде представян като пълна и окончателна катастрофа? Ако ДСБ смята да се бори само по този съмнителен и неубедителен начин за президентския пост и установяване на доминация в дясното, загубата им е предварително известна. Накратко. Електронното гласуване продължава да се осъществява планомерно според заложените от експертния екип на министър Румяна Бъчварова логика и график, за които самият Радан Кънев заяви, че не биха е различавали по нищо от онези, които би прилагала и ДСБ. Задължително гласуване няма, тъй като без тежки и неотменими санкции за негласуващите това понятие е само фикция, формалност. Дерегистрацията след неучастие в два последователни избора от един вид не може да се тълкува като отнемане на избирателно право, защото всеки желаещ ще може да си го възстанови. Умереното повишаване на прага за преференциите на местни избори едва ли ще е фатално за изпозването на преференции като цяло, защото в малките общини с неголем брой преференции може да бъдат пренареждани цели общински съвети, а именно там купуването на гласове е най-ефективно. Повдигането на минималния брой жители на населено място, необходими за избиране на собствен кмет, от 100 на 400, е не само разумно, но дори и ограничено подобряване, защото у нас има доста неголеми зле функциониращи и недофинансиращи се общини, които могат и трябва да бъдат сливани с цел намаляване на неефективната администрация, изяждаща и без това ограничените им ресурси. Въвеждането на гласуване за нито една партия няма да се отрази на прага от 4% и няма да затрудни по-малките политически сили да го затрудняват. Липсата на район "Чужбина" на практика е само продължаване на досегашната практика, която не лишава сънародниците ни в странство от въможност да влияят върху политическия процес, резултатът й се свежда само до невъзможност за използване на преференции. Гласуването в чужбина едва ли ще увеличи особено активността и броя на гласувалите с голямо увеличаване на броя на секциите, поне такъв е досегашният опит, но въпреки това желаещите да дадат вота си политически активни членове на диаспората не бива да бъдат затруднявани ненужно. Та? Това ли е неискането да гласуваме, отмяната на демокрацията, опраскването на всеки и всичко? Или сякаш за пореден път станахме свидетели как един иначе обичаен политически процес на намиране на балансирани и взаимноприемливи решения бива използван за манипулативна, очерняща и истерична пропагандна кампания от страна на "умните и красивите" от ДСБ.

Avatar

ДСБ от самото си създаване, та и до ден днешен е най-деструктивната, ретроградна, фанатизирана и идиотизирана комунистическа банда. Факт!

дебелян пеевский

Зомбитата пак ги е фанала логореята. Първо, приетото далеч не е първоначално предложеното, срещу което бяха повечето от критиките. Това, което първоначално герберастията се опита да прокара, се свеждаше до жесток удар по малките партии и установяване на гербо-феодализъм (задължително гласуване с глоби, светкавично автоматично рязане на негласуващ електорат, разкарване на гласуващите от чужбина, за да не се удари тежко путиновото ДПС-Доган, броене на досега недействителни бюлетини като действителни, но без смисъл и т.н.). След критиките и протестите, това вече се прокарва в далеч по-мек вариант. Първите три от твърди мерки се обърнаха на меко орязване на електората до твърд+купен, което пак не е лошо за големите партии, но далеч не е това, което гербавите и техните курви от ПФ се опитаха да прокарат. Дори и сега обаче, философията на промените е изцяло сбъркана. Вместо да се работи в посока да се улесни участието в избори и да се намалят възможностите за манипулации, се прави всичко възможно да се органчи електората, не деюре, а с излишни административни процедури като 'възстановяване на права'. Декриминализирането на фалшификациите на протоколи от Герб, очевидно в подготовка на шашми, си остана. Другите дреболии не са от голямо значение и не са били обект на сериозни коментари, така че ги пропускам. Колкото за електрическото гласуване с дистанционното и неговия 'експертния екип', молим да не говорите глупости, в него няма нито един експерт по криптография, по протоколи за електронно гласуване или въобще по нещо, свързано с темата - има няколко министерски лаика, които, както показва неработещото вече втори гербав мандат 'е-правителство', са напълно некомпетентни - и некакъв джаваскриптаджия, който не е квалифициран да си намери работа навън, но има голема уста и затова е седнал до румито и ни продава 'естонския' модел, който е доказано проблематичен. Въобще - герберастка трагедия.

Avatar

Дебелянчо, и най-простите разумяха, че в комисия бяха вкарани 14 (четиринадесет!!!) предложения за промени на ИК, от всякакви малоумни команди, обитаващи родния парламент. Оповестяването на тези предложения пред медиите не ги превръща в закони - вземете малко да се образовате. Комисиите предпочитат да пуснат повечето, защото е добре известно, че пропагандата само дебне и а са спрели някое на ниво комисия, а съответната партийка или депутат излязли да грачат как пак ГЕРБ налага диктатура, не пуща до гласуване едно или друго и т.н. познатите бози. Не че сега не сме свидетели на обратните твърдения на същата тая пропаганда - как ГЕРБ се опитвали да "пробутат" нещо си. Хайде не на нас тия, не сме израсли с последния дъжд, че да позволим на евтини селянчета като твоя милост да дрънкат врели-некипели! Никой не ви е виновен - ни на вас, ни на журналята, че си нямате хабер от законодателен процес, още по-малко разумявате нещо от стратегии и тактики в политиката. Факт е, че след цялото ви истерично врякане в промените няма нищо смущаващо и кодекса ще мине без всякакви проблеми. А вие си врякайте, то какво друго ви остава?

Югозомби

Както обикновено, логическото мислене се явява значително затруднение за Делянчо Пеевски, а псувните не му помагат да зазвучи по-убедително. Как е възможно партия с 83 от общо 240 народни представители да налага каквото и да било? Та ГЕРБ разполага с едва около 1/3 от депутатите в 43-то Народно събрание. За всяко свое искане партията трябва да търси съюзници. После, предварителният законодателен процес на подготовка на законопроектите има значение, но в сила влизат само онези решения, които биват гласувани най-накрая. Гъвкавостта в хода на този предварителен процес показва, че има и диалогичност, и воля за постигане на балансирани и общоприемливи правила. Конструктивните критики и аргументираните протести са нормална част от този механизъм на функциониране на парламентарната демокрация и гражданското общество. Обратното, ненормално би било изобщо да липсват критики и протести или пък да няма никакво съобразяване на управляващите с разумното в тях. Но случаят у нас не е такъв, практически почти всички предизвизвикващи сериозно недоволство законодателни идеи бяха изоставени или преработени до приемливи форми. Това, което обаче е дълбоко противоестествено, е довеждането на дебата за същинските проблеми до крайности, подменянето на същината му с манипулативности и неистини, вменяването на диаболични характер и намерения на управляващите, истеризирането на обществото. "Не искат да гласуваме, отменят демокрацията, опраскват ни!" И именно това извърши пропагандата на ДСБ, от Радан Кънев през близките до партията медии та до псуващите лумпени, предвождани от Манол Глишев.

дебелян пеевский

Аватарката пак не е зацепил, че важните предложения бяха минали през комисия и беха на път за пленарна зала. Ех, бедни ми гербави зомбита, бивши комунета, що не се вредихте за страсбург със съсела...

Югозомби

Дебелянчо, неспособността да се мисли е тежко бреме. Нито един от коментарите ти по темата няма каквато и да е смислена връзка с крайния резултат на процеса. Приетите промени на изборните правила представляват относително умерен компромис между управляващите партии, не отменят основни демократични норми и права и не създават особени изкривявания в политическия процес. А ти... Ти си просто писач на истеризми и псувни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.