Видинската дирекция на МВР, намираща се в най-бедния регион на ЕС, е получила горива и смазочни материали за над 3 хил. лв. от общините Ружинци, Ново село, Чупрене и Грамада. Козлодуй, Бяла Слатина и Борован са плащали ремонтите на полицейските коли от региона. Гориво, резервни части, гуми, акумулатори и ремонти са финансирали също Доспат, Борино, Смолян, Мадан и Девин. Сред дарителите са и шуменските общини Каолиново, Никола Козлево, Смядово и др.

Това става ясно от материал на "Сега" за това как бедни общини от най-закъсалите райони в страната продължават да правят редовни дарения на МВР за елементарни консумативи. Малките кметства плащат ремонтите на полицейските коли и дори им купуват гуми и акумулатори, когато се налага. Вестникът цитира отчета за даренията от 1 януари до 30 септември, публикуван на страницата на МВР. Общата стойност на тези дарения е близо 1,8 млн. лв. (МВР е субектът с най-голям бюджет в държавата - от над 1 млрд. лв., б.р.).

За който не е ходил в Северозапада - изглед от общинския център Ружинци.


Голяма част от общините се управляват от кметове на ГЕРБ, продължава разследването на вестника. Именно в първия мандат на партията на Бойко Борисов след разследване на "Сега" избухна големият скандал с даренията на МВР. Тогава се разбра, че дори разследвани от полицията хора редовно са й правили подаръци. След това бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изцяло забрани даренията, но пък наследничката му Румяна Бъчварова отново даде право на ведомството да ги получава, стига да идват от общини или държавни фирми.

Така на практика се гарантира допълнителен приток на средства към МВР, въпреки че то би трябвало да е най-богатото министерство с бюджета си от над 1 млрд. лв. 90% от тези пари се харчат за заплати на служителите, а капиталовите разходи са минимално перо, рядко достигащо 20 млн. лв.

Въпреки това и тазгодишните плахи опити за поне някакво преструктуриране на огромните разходи за социални придобивки и заплати дори на новопостъпили, бяха отменени от проектозакона за МВР.

Въпреки че сумите не са големи, даренията са скандални, защото става дума за изключително бедни селища, чиито жители не разполагат с елементарни удобства като канализация например, а пътищата са почти непроходими. Вместо общинските средства да отидат за някакъв, макар и дребен ремонт, който ще подобри качеството на живот на хората, парите изтичат към МВР.

Така в началото на септември община Своге е отделила над 5 хил. лв. за домакинско оборудване и телевизор на полицията в града, а кметството в Правец редовно е дарявало суми от порядъка до 300 лв. за гориво. Община Самоков е подарила лек автомобил за 902.50 лв.

Дарения са правени на 16 от общо 28 областни дирекции. Сред шампионите по получаване на подаръци са полицейските управления в област Бургас, където общините по традиция са по-богати. Там масово е дарявано гориво от кметствата в Приморско, Созопол, Несебър, Айтос, Средец, Поморие, Руен, като сумите започват от няколкостотин лева и достигат до около 3 хил. лв. Кметството в Средец например е отделило дори над 13 хил. лв., за да плати фаянсовите плочки и дограмата на местната полиция.

Над 23 хил. лв. пък е дала общината в Долна Митрополия за ремонт на сградата на полицейското управление. В Пловдив и Силистра местната власт също се е отчела с гориво, а на места МВР е получавало подаръци и от прокуратурите, предимно компютри.

След множеството промени и прехвърлянето й под шапката на транспортното министерство държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) отново триумфално се завръща в списъка с дарители на МВР. Именно БМВ бе основният инструмент, чрез който МВР прескачаше собствената си забрана за дарения. През това дружество, сред чиито основни дейности е производството на регистрационни табели на автомобили, масово се даряваше скъпа техника и се пестяха харчове от огромния бюджет на ведомството.

Фирмата бе върната тихомълком на МВР с решение на правителството през януари. Засега тя присъства в списъка само с едно дарение за малко над 33 хил. лв. - "части за машина за персонализиране на документи тип "карта". Друга държавна фирма - "Булгартрансгаз" - е отпуснала 2000 лв. Те са описани като "дарение за подкрепа на учебно-тренировъчния процес на курсантите от Академията на МВР".

Наред с традиционните горива, смазочни материали и дърва за огрев МВР е получило и фитнес оборудване. То е дарено от губещото държавно предприятие ТЕЦ "Марица-изток 2" на областната дирекция в Стара Загора. Фитнес уредите струват 1980 лв. Същото предприятие е дало и малко над 4 хил. лв. за дизелово гориво. Тамошната дирекция е получила подаръци от общините Мъглиж, Раднево и Чирпан, отново за гориво.

НА ЕДРО

Най-скъпият подарък на МВР е направен от посолството на Великобритания. Става дума за джиповете "Ленд Роувър", които бившият английски премиер Дейвид Камерън обеща при посещението си на българо-турската граница. Машините са пристигнали у нас в края на май. Не е уточнен броят им, но общата им стойност е над 807 хил. лв.

Друго сериозно дарение е дошло от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия - компютри за над 309 хил. лв. Департаментът по енергетика на САЩ е дал радиационен портален монитор на кюстендилската гранична полиция за близо 8 хил. лв. 80 623 лв. пък струват дунапренените дюшеци, дарени на дирекция "Миграция" от асоциация "Лекари без граници - Холандия".