Понятията "русофили" и "русофоби" са твърде неточни и употребата им в политически контекст крие сериозни рискове. Те са възникнали малко след Освобождението на България в края на XIX в. За "русофили" по онова време се смятат онези, според които България няма никакъв шанс да оцелее без подкрепата на Русия и в този смисъл тя трябва да е готова на всякакви компромиси. Според "русофобите" България има собствени интереси, които трябва да отстоява, когато те не съвпадат с руските. Включително чрез търсене на подкрепа от Запада.

Смисълът, който се влага днес в тези понятия, не се е променил особено. Променили са се само някои детайли. Според днешните "русофили" България трябва да има по-специално отношение към Русия и да стои - в най-лошия случай - на еднакво разстояние както от Москва, така и от Брюксел и Вашингтон. Според "русофобите" България е направила своя цивилизационен избор като е станала член на НАТО и ЕС. И в отношенията си с Русия тя трябва да се придържа към това си качество, което е единствения способ за истинска независимост.

Отминалите наскоро президентски избори бяха определяни от мнозина като геополитически сблъсък между тези две групи в обществото. Сред първите 6 по резултат кандидат-президенти имаше 4-ма, които бяха по-скоро "русофили" - Румен Радев, Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Единственият отявлен "русофоб" бе Трайчо Трайков, а Цецка Цачева бе по-скоро "русофоб" с особено мнение.

Резултатите на тези кандидати показват солидно преимущество на "русофилите". На първи тур Радев имаше 943 754 гласа, Каракачанов - 573 016 гласа, Марешки - 427 660 гласа, а Орешарски - 253 726 гласа. Общо - 2 228 156. За отявления "русофоб" Трайков гласуваха едва 224 734 избиратели, а за Цачева, "русофоб" с особено мнение - 840 635 души. Или общо 1 065 369 гласа.

Любопитно е, че това съотношение в общи линии се запази и на втория тур, макар Радев да отбеляза известен спад спрямо общия брой "русофилски" гласове, а Цачева известен ръст спрямо "русофобските" - 2 063 032 срещу 1 256 285 гласа.

Няма как да се твърди, че "русофилството" е основната причина за всичко, което се случи на президентските избори - както на първия тур, така и на втория тур. Очевидно е, че резултатите се дължат на много компоненти - протестен вот, лична харизма и др. Факт е обаче, че почти 10 години след влизането на страната ни в ЕС и НАТО над 2 млн. българи гласуват за кандидати, които в една или друга степен са демонстрирали пренебрежение към съюзническата ни лоялност и т.нар. цивилизационен избор.