"Обратното на русофили е българофили. Не е нито русофоби, нито еврофили".

Това заяви кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков пред Нова тв.

И допълни, че неговият отговор за успеха на България е членството в НАТО и ЕС. Според Трайков обаче България трябва да бъде "уважаван, активен и умел съюзник", а не само да очаква да ѝ кажат какво е решено.

"Ако свършването на работата противоречи на националния интерес, предпочитам да не съм си я свършил. Месеци наред бяхме в тежка ситуация по многомилиардни проекти. Нещата не бяха еднозначни. Вършех си работата по тези въпроси така, както смятах, че отговаря на националните интереси".

Така Трайков отговори на думите на Цветан Цветанов, че е бил уволнен от първото правителство на Бойко Борисов за "несправяне с работата". Той поясни, че е работил за това България да не бъде "пленена държава".

"Да кажем, че сме имали различия във вижданията", каза Трайков по повод мнението на премиера Борисов към онзи момент.

Според него всеки, който повдига тази тема, само ще му даде шанс да говори за интересите на България.

"Доволен съм, че се кандидатирам, защото не ги виждам тези други кандидати, за които аз бих гласувал", каза още Трайков.

Според него предварителните социологии се използват като инструмент на набедените фаворити да избягват дебати. За Трайков било важно, че хората, които той харесва, му се усмихват на улицата и го подкрепят.

"Едно време е имало лидери. Днес в ЕС системата за определяне на хората, които работят на висшите длъжности е по линията на най-малкото съпротивление. Хората, които са най-компромисни. Примерно - избираме външния министър на ЕС, гледаме този, срещу когото няма да възрази Путин. Натискане на лидерите, издигане на дяланите камъни - това прави хората безразлични", коментира Трайков.

Косвено той отправи нападки към кандидата на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов.

"Как ни докараха до там, че за 40 години македонците ни мразят повече, отколкото всяка друга страна", каза Трайков по адрес на хората, работили в ДС по македонското направление.

Кандидатът на реформаторите заяви, че е готов да бъде на балотаж и дори да бъде президент.