12 027 гласа не достигат за това референдумът да стане задължителен. Това съобщиха от ЦИК при обявяването на окончателните резултати от допитването.  В референдума са гласували 3 488 558 избиратели при необходими 3 500 585 гласа за това референдумът да стане задължителен.

Трите въпроса обаче ще бъдат обсъдени от Народното събрание. След първото преброяване от ЦИК обявиха, че не достигат около 13 000 гласа за това референдумът да стане задължителен.

Въпросите в допитването бяха:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Избирателната активност е 50,86 %, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) днес. По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293. Над 2 млн. души отговориха с "да" на трите въпроса, като по първия и третия те са и над 2 500 000. 

След провеждането на референдума възникнаха казуси по отчитане на броя на участвалите. Оказа че, че макар и законът да дава право на избирателите да не отговарят на всички въпроси в допитването, дори и глас само по един от тях е равен на активност и по трите въпроса. Шоуменът Слави Трифонов, чието предаване е инициатор на референдума, обвини ЦИК в "чудовищна манипулация", тъй като не брои бюлетините без плик. От комисията отвърнаха, че приемат за активност това, което е записано в закона, а иначе числото на намерените пликове в урните било най-голямо.