Около 13 000 гласа не достигат, за да бъдат приети като задължителни резултатите от референдума. Това става ясно при обработката на 100% от протоколите от гласуването.

Общо 3 487 428 души са дали гласа си в националното допитване, като всеки един от трите въпроса има над 50% отговори "да". Това става ясно от данните на ЦИК. При повторното въвеждане на протоколите са възможни минимални разлики в данните, уточняват от комисията. По закон окончателни резултати от референдума трябва да бъдат представени до 5 дни след допитването.

За да е задължителен вотът от референдума, избирателната активност трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори. През 2014 г. гласуваха точно 3 500 585 граждани.

На референдума българите казаха мнението си по три въпроса:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Когато в гласуването са участвали по-малко избиратели от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на допитването, се внася в Народното събрание, за да вземат депутатите решение.

Така въпросите от провелото се в неделя допитване ще бъдат разгледани от народните избраници, след като според данни на ЦИК, публикувани на сайта й в понеделник при обработени над 95 процента от протоколите, отговорите "да" на първия въпрос са близо 72 на сто, отговорите "да" на втория въпрос са близо 62 на сто, а отговорите "да" на третия въпрос са над 72 на сто.