Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 13 000 гласа не достигат, за да бъдат приети като задължителни резултатите от референдума. Това става ясно при обработката на 100% от протоколите от гласуването.

Общо 3 487 428 души са дали гласа си в националното допитване, като всеки един от трите въпроса има над 50% отговори "да". Това става ясно от данните на ЦИК. При повторното въвеждане на протоколите са възможни минимални разлики в данните, уточняват от комисията. По закон окончателни резултати от референдума трябва да бъдат представени до 5 дни след допитването.

За да е задължителен вотът от референдума, избирателната активност трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори. През 2014 г. гласуваха точно 3 500 585 граждани.

На референдума българите казаха мнението си по три въпроса:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Когато в гласуването са участвали по-малко избиратели от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на допитването, се внася в Народното събрание, за да вземат депутатите решение.

Така въпросите от провелото се в неделя допитване ще бъдат разгледани от народните избраници, след като според данни на ЦИК, публикувани на сайта й в понеделник при обработени над 95 процента от протоколите, отговорите "да" на първия въпрос са близо 72 на сто, отговорите "да" на втория въпрос са близо 62 на сто, а отговорите "да" на третия въпрос са над 72 на сто.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.