Кандидатът за президент на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов, който се класира трети и по предваритечни данни е взел над 14% от гласовете, отказа да обяви подкрепа за втория тур на президентския вот след седмица за ген. Румен Радев или Цецка Цачева.

Нещо повече - обяви, че ако претендентите на балотажа продължават да се "крият като мишки" от конкретните въпроси, с които "спечелихме сърцата на патриотите" - няма как да привлекат гласовете им.

За нас гласуваха хора по съвест. За пръв път в политиката се върна идеологията. Патриотизмът е идеология. Вие как си представяте да се явим в ролята на чобани и да им кажем на тези хора – Гошо или Пешо е по-добър. Ние сме спечелили сърцата им", заяви лидерът на ВМРО и кандидат за президент.

Той заяви още, че и Радев, и Цачева трябва да отговорят на въпросите за нелегалната миграция, за заселването на бежанци у нас, за отношението към членството на Турция в ЕС и случващото се там, за повишението на пенсиите, за "циганската престъпност" - и ако го направят, може и да привлекат гласове от "Обединените патриоти".

Каракачанов каза, че коалицията за президенсккия вот продължава и след изборите и дори преброи депутатите на ПФ и "Атака" действащия парламенн заедно - 33-ма души. Коалицията прогнозира, че ако сега има парламентарни избори - резултатът им би бил 45 депутати. Валери Симеонов на свой ред призна, че е заявил прези вота, че ако обединението не повиши редултата си от изборите прези 2 години, то е щяло да се разпадне. "Обединените патриоти" обаче са привлекли поне 100 000 гласа повече.

От думите на кандидат-президента се разбра, че предсрочните избори не на добър вариант за страната в тази ситуация. Иначе коалицията е готова за такива.

В началото Красимир Каракачанов благодари на близо 600 000 български патриоти за подкрепата, която са дали за него.

"Не се скрахме по време на кампанията по оста Русия-анти Русия. За българския патриотизъм няма Русия или Америка, има България. Тази коалиция не е само за президентските избори. Тепърва ще видите какво означават обединените патриоти. Патриотизмът умира, не се предава", заяви Каракачанов.

Той допълни, че България не трябвало да "кляка" пред Вашингтон, Брюксел и Турция, но не спомена нищо за Русия.

Според Каракачанов в една немалка част от секциите в Русе обединени патриоти са първа или втора политическа сила, а в Плевен втора политическа сила.

"В София, в една немалка част от секциите сме първа полтическа сила. Ние правим само изненади, изненадахме всички онези, които правиха прогнози, че патриотите не могат да се обединят", заяви Каракачанов. 

Той изтъкна, че резултатът на патриотите е три пъти по-голям от този на ДПС.

"Социолозите определят трето място. Трябва да се изчака още известно време. Изразявам задоволство, че българският народ има вече много сериозно патриотично представителство. Нашата първа голяма победа вече е постигната. Тази победа е уникалното по мащаба си обедиение на българските патриотични сили. Това ще положи началото на един нов политически етап. Обединението прави силата. Бъдещето е в търсенето на общото, а не това, което ни разделя", заяви Валери Симеонов.

Той допълни, че обединените патриоти са спечелили с около 100 хил. гласа повече от механичния сбор от гласовете на Патриотичния фронт и "Атака" на последните парламентарни избори. Според него програмите на трите партии са идентични.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че в Европа се надига реакция на патриотизма и това е резултат от лошото управление.

"Лично на мен г-н Борисов не ми е заявявал нищо".

"Обединените патриоти" разкритикуваха референдума, а Каракачанов обяви, че той самият не е гласувал. И обясни какво би се случило, ако има мажоритарна избирателна система: 

ГЕРБ съзнателно провокираха да се гласува на този референдум. Да си спечелят мажоритарните избори. Тези сметки са вредни. При мажоритарен вот ще има две партии – една управляваща, без значение коя е и турската партия ДПС. Не мога да разбера защо е този овчи възторг от мажоритарния вот – мога да ви кажа поименно от Видин до Кърджали кой ще купи изборите. Средващият парламент ще е пълен с лъскави коли и костюми. Затова не гласувах за този референдум.